Hlavní obsah

V Jablonci razí novou sérii speciálních dvacetikorun, stroj jich vychrlí 15 za vteřinu

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Česká národní banka (ČNB) plánuje ke 100. výročí československé koruny, které připadá na příští rok, vypustit koncem ledna do oběhu dvacetikoruny s portréty významných osobností spjatých s prvorepublikovou měnou. S jejich ražbou už ve čtvrtek začala Česká mincovna, jež pro tuto příležitost umožnila vstup novinářům.

Ražba speciálních dvacetikorun ke 100. výročí československé měny.Video: Novinky

 
Článek

Dvacetikoruny by měly nést na své rubové straně portréty meziválečných ministrů financí Aloise Rašína a Karla Engliše a prvního guvernéra tehdejší Národní banky Československé Viléma Pospíšila. Každá z osobností vyjde v emisi po 200 tisíci kusech, dohromady tak ČNB do oběhu plánuje vypustit 600 tisíc pamětních dvacetikorun.

Foto: Novinky

Ražba mincí

„Je to pokračování prvních třech dvacetikorun, které Česká národní banka vydala dvacátého čtvrtého října k příležitosti vzniku Československa, kde byly motivy pánů Beneše, Masaryka a Štefánika,“ uvedl pro Novinky marketingový ředitel České mincovny Jaroslav Černý.

Foto: Novinky

Ražba mincí

Česká mincovna je jedinou tuzemskou mincovnou oprávněnou razit mince pro ČNB. V jejich továrně v Jablonci nad Nisou tak vznikají všechny pamětní i oběžné mince, které Češi nosí v peněžence. Mince odsud vycházejí závratným tempem. „Za jednu vteřinu se povede vylisovat 10 až 15 kusů mincí,“ zmínil pro Novinky technický manažer mincovny Josef Pazour.

ČNB emisi připravuje k příležitosti sta let od odluky od rakousko-uherského peněžního systému a vzniku československé koruny. K výročí ČNB také připravuje i několik pamětních bankovek a mincí. Ke konci ledna například vyjde také pamětní 100 korunová bankovka s podobiznou Aloise Rašína.

Na březen pak banka připravuje vydat pamětní zlatou minci v nominální hodnotě 10 tisíc korun a v červenci, kdy se v roce 1919 začala vydávat první československá platidla, představí pamětní 500 korunovou stříbrnou minci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám