Hlavní obsah

Zdálo se, že to neskončí. Bylo to příšerné, popsala žačka střelbu v Bělehradě

Aktualizováno

V souvislosti se střelbou v bělehradské základní škole, kde 14letý chlapec zabil osm spolužáků a jednoho člena ostrahy školy, přinesly stanice B92 a TV Prva otřesná svědectví z místa činu. O hrůze, kterou zažila, vyprávěla Evgenija, jež se střelcem chodila do stejné třídy.

Foto: Djordje Kojadinovic, Reuters

Zoufalí rodiče a příbuzní za policejní páskou u bělehradské základní školy

Článek

„Šla jsem zrovna nahoru do učebny. Zprvu jsem si myslela, že kluci zase hážou petardy. Jenže pak jsem zahlédla, jak ten pán z ostrahy v patře spadl na podlahu. Tak jsem začala couvat. Tělocvikářka se tam chtěla rozběhnout, ale zadržela jsem ji,“ řekla dívka, která s největší pravděpodobností své učitelce zachránila život.

„A pak se začalo střílet. Zdálo se, že to neskončí. Bylo to příšerné,“ popsala děsivé okamžiky, kdy střelec, kterého srbská média identifikovala jako Kostu Kecmanoviče, vešel do třídy, kde byla právě hodina dějepisu, a začal pálit.

„Z esemesek a chatu jsem se dozvěděla, že jednoho kluka střelil do nohy, postřelil jednu holku a pak ještě dva kluky,“ popisovala žačka.

Podle stanice B92 střelec vypálil až dvacet ran. „Byl to tichý chlapec, vypadal mile, měl dobré známky. Nebavil se se všemi, ale nikdy bych do něj něco takové neřekla,“ uzavřela Evgenija.

Střelec se sám udal policii

Podle šéfa bělehradské policie střelec masakr ve škole zakončil tím, že vyšel na školní dvůr a odtud sám zavolal na policii, informovala B92.

„Tady je Kosta Kecmanovič. Střílel jsem do lidí,“ řekl podle mluvčího policie Veselina Miliče, který při vyjádření pro média nedokázal skrýt pohnutí.

Policie střelce po příjezdu do areálu školy zadržela.

„Zjistili jsme, že celou akci delší dobu plánoval. Dnešek si vybral, protože hodina dějepisu byla ve třídě blízko východu ze školy. V batohu měl čtyři Molotovovy koktejly,“ popsal Milič. Podle stanice B92 se našel také seznam učitelů a dětí, které plánoval zabít.

Kecmanovič však nemůže být stíhán kvůli nízkému věku, uvedla srbská prokuratura. Podle prezidenta země Aleksandra Vučiče skončí na psychiatrii. Policie proto zadržela jeho otce i matku.

Třináctiletý střelec z Bělehradu stíhán nebude. Policie zadržela oba rodiče

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám