Hlavní obsah

Ukrajinsko-české obchodní zájmy má upevnit nově vzniklá komora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ukrajinsko-české obchodní zájmy má upevnit nově vzniklá komora. K založení dal impuls prezident Nizozemsko-české obchodní komory Pavel Iványi. Komora začíná s deseti členy, v jednání je zapojení desítek dalších společností. Prezidentem komory se stal Petr Krogman, vlastník česko-ukrajinské zemědělské firmy Agromino.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vznik Ukrajinsko-české obchodní komory (UKRCHAM) podporuje velvyslanectví Ukrajiny, které bude zastoupeno v jejím představenstvu. Iványi o tom informoval v tiskové zprávě.

Mezi členy nové komory jsou už nyní například finanční skupina ING, poradenská společnost EY, český výrobce vybavení koupelen Ravak nebo společnost Agromino.

„Komora chce být bodem spojení mezi ukrajinskou podnikatelskou sférou v České republice a ukrajinsko-českými společnými obchodními zájmy v evropském prostředí. Propojíme lidi a společnosti, kterým se jednak otevřou nové možnosti, jednak pro ně bude snazší společně působit směrem k úředním autoritám a politickému zastoupení,“ uvedl Iványi.

Odblokování Mariupolu je v současnosti nemožné

Válka na Ukrajině

Doplnil, že po skončení válečného konfliktu lze u ukrajinských firem čekat mnohem silnější orientaci na západní trhy, ke kterým ČR patří. Ukrajina bude podle něj potřebovat společnosti, které ji pomohou s poválečnou obnovou – prostor bude pro podniky z průmyslu, zemědělství, potravinářství nebo strojírenství.

V obnovení a budování infrastruktury na Ukrajině po konci konfliktu země počítá s aktivní účastí českých podnikatelů. „Právě komora, podle mého názoru, zde sehraje klíčovou roli,“ řekl velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis.

České firmy na Ukrajinu od roku 2018 dovážely zboží v hodnotě kolem 30 miliard korun, přibližně 60 procent připadlo na stroje a dopravní prostředky, uvedl dříve místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Ve stejném období dovoz z Ukrajiny byl okolo 27 miliard korun, loni podle dat Českého statistického úřadu dosáhl 40,5 miliardy korun. Železná ruda tvořila asi 50 procent importu, doplnil Daněk.

Ceny dál letí vzhůru, inflace stoupla na 14,2 procenta

Ekonomika

Mezinárodní měnový fond v dubnu odhadl, že ukrajinská ekonomika se letos kvůli ruské invazi, porušení infrastruktury a odchodu obyvatel propadne o 35 procent.

Světová banka dříve uvedla, že na Ukrajině je zavřená více než polovina podniků, zbývající část funguje za výrazně snížené kapacity proti běžnému stavu. Válka mimo jiné narušila pěstování zemědělských plodin a sklizeň. Ukrajina byla loni čtvrtým největším světovým vývozcem kukuřice a šestým největším vývozcem pšenice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám