Hlavní obsah

Největší světový výrobce kyanidu zastavil v Kolíně výrobu

Největší světový výrobce kyanidu sodného, skupina Draslovka, dočasně pozastavil jeho výrobu ve své továrně v Kolíně. Hlavním důvodem jsou podle šéfa komunikace firmy Erika Švamberka ceny vstupních surovin a energií, které se v uplynulých týdnech zvýšily několikanásobně.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Továrna kolínské chemičky Draslovka.

Článek

„Výroba kyanidu sodného se nám za stávajících podmínek nevyplácí. Omezení výroby není časově omezeno. O znovuobnovení výroby rozhodneme podle vývoje situace na trhu surovin a energií,“ sdělil Právu generální ředitel Draslovky Pavel Brůžek.

Benzin zlevnil nejvýrazněji za 11 let, klesla i cena nafty

Ekonomika

Výroba v kolínské továrně se podle něj zatím přeorientuje na jiné produkty. Draslovka má v ČR 15 procent své výrobní kapacity kyanidu sodného. Tato klíčová průmyslová sloučenina slouží k získávání čistých kovů z jejich rud, například zlata, a také se s ostatními kyanidy používá ke galvanickému pokovování, jako je stříbření či zinkování, jakož také ke kalení a cementaci oceli.

Ceny plynu 12x vyšší než v USA

Podle listu The Financial Times, který na potíže Draslovky upozornil, jsou v současnosti ceny zemního plynu v Evropě dvanáctkrát vyšší než ve Spojených státech, zatímco ještě v roce 2020 to bylo „jen“ o 50 procent.

Cena kyanidu na světových trzích vzrostla podle listu za poslední rok o 25 až 30 procent, zatímco náklady na vstupní materiály jako čpavek a hydroxid sodný a na plyn se zvýšily o 270 procent.

Ceny stoupají i v USA, v únoru byla inflace skoro na osmi procentech

Ekonomika

Kolínská chemička loni expandovala na světových trzích, když za 11,3 miliardy korun koupila divizi Mining Solutions americké společnosti The Chemours Company. Ta provozuje v Memphisu ve státě Tennessee největší závod na výrobu pevného kyanidu sodného na světě a působí na trhu v USA, Mexiku, Kanadě a Jižní Americe.

Letos Draslovka uzavřela strategické partnerství s fondy spravovanými firmou Oaktree Capital Management. Oaktree do ní bude investovat 150 milionů dolarů (3,41 miliardy korun).

Firma také usilovala o podnik na výrobu kyanidu sodného Sasol v Jihoafrické republice. Akvizici za 2,23 miliardy korun však na poslední chvíli v prosinci zarazil tamní antimonopolní úřad.

Draslovku vlastní čtyři české rodiny. Skupina ročně vyrobí a prodá přes 30 000 tun látek na bázi kyanidů a zhruba 44 000 tun dalších chemikálií. Produkty kyanidové chemie zajišťují zhruba tři čtvrtiny ročního obratu Draslovky. V posledních letech se obrat firmy pohyboval kolem 80 milionů dolarů (zhruba 1,8 miliardy korun) ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám