Hlavní obsah

Inspekce obvinila dvojici opilých policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyšetřovatelé z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinili ve středu policistu a policistku, kteří v únoru v baru na pražském Smíchově v opilosti napadli několik dívek. Novinkám to potvrdil mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Foto: Síť X/@desoleole

Drsný incident s opilými policistou a policistkou na pražském Smíchově

Článek

„V dotazované věci došlo 24. dubna k zahájení trestního stíhání dvou fyzických osob - příslušníků bezpečnostních sborů pro jednání, které bylo kvalifikováno jako přečin výtržnictví spáchaný dílem samostatně, dílem ve spolupachatelství,“ přiblížil Novinkám Cimbala.

„U jedné z obviněných osob též jako zločinu těžkého ublížení na zdraví. S ohledem na skutečnost, že ve věci nadále probíhá přípravné řízení trestní, není možné k věci poskytovat podrobnější informace,“ doplnil Cimbala.

Dodal, že obvinění z ublížení na zdraví se týká policisty, který v noci na 17. února při incidentu na ulici před barem na Nádražní ulici v Praze 5 zranil devatenáctiletou dívku, výtržnictví mají na krku on i jeho životní partnerka.

Namol opilý policista ve slavnostní uniformě vláčel dívku za vlasy na ulici v Praze

Krimi

Policistovi, který je postaven mimo službu, hrozí až deset let vězení, jeho přítelkyni až dva roky za mřížemi za zmíněné výtržnictví. Její nadřízení nyní musejí rozhodnout o tom, zda tuto dopravní policistku z místního oddělení Policie Praha 1 postaví rovněž mimo službu. Její přítel nyní musí zůstat doma a pobírá poloviční plat.

Rozhodují o zproštění služby

Jak Novinkám ve čtvrtek potvrdil mluvčí pražské policie Jan Daněk, nadřízený obviněné policistky s ní nyní zahájí řízení, v rámci kterého ji stejně jako dříve partnera může zprostit výkonu služby a poslat tedy domů s polovičním platem. Až se prý vedení seznámí se spisem, který proti oběma vede GIBS, může podle Daňka rozhodnout o jejich definitivním propuštění od policie.

„Mohu potvrdit, že policista je obviněn z přečinu výtržnictví a zločinu těžké ublížení na zdraví a policistka je obviněna z přečinu výtržnictví. V případě prokázání viny hrozí policistovi až desetiletý trest odnětí svobody a policistce až dvouletý trest odnětí svobody. To je vše, co mohu v tuto chvíli k případu sdělit,“ řekla Novinkám mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Opilou pražskou policistku zřejmě nemine kvůli napadení dívek na ulici trest

Krimi

Dívka, kterou společně napadli před barem, utrpěla zlomeninu nohy, musela dokonce na operaci, má prý v poraněném kotníku šrouby a doba jejího léčení přesáhla šest týdnů.

To je přitom pro GIBS zásadní ukazatel toho, zda pachatel svým jednáním způsobil těžkou újmu na zdraví. V tomto případě se tak stalo.

Podle informací Novinek z důvěryhodného zdroje vše potvrdil i znalecký posudek z oboru lékařství, který si inspekce nechala vypracovat. Podle jeho závěrů zraněná mladá žena utrpěla těžkou újmu na zdraví. Proto mohli vyšetřovatelé GIBS policistu obvinit i z úmyslného těžkého ublížení na zdraví, kde je přísnější trestní sazba od tří do deseti let vězení.

Foto: SíťX/@desoleole

Opilí policisté v civilu napadli dívku.

Podle jedné z poškozených dívek policista s přítelkyní fyzicky napadli nejméně sedm lidí, pět mladých žen a dva členy ochranky.

Ona sama prý dostala od nyní obviněné policistky bezdůvodně facku. Vážně zranění utrpěla zmíněná dívka na ulici, u ostatních podle zdroje Novinek šlo jen o pohmožděniny.

Útočili v baru i na ulici

U obou obviněných jde podle Cimbaly o jeden pokračující skutek, který začal už v noci v baru a pokračoval poté na ulici.

V podniku se konala akce pro LGBT komunitu a primárně pro ženy a dívky. Z policejního plesu na pražském Žofíně tam dorazila čtyřčlenná skupina. V té byl i namol opilý policista oblečený ve slavnostní uniformě, kterému později kolegové z přivolané hlídky naměřili 2,6 promile alkoholu v krvi, a jeho přítelkyně, policistka v civilu. I ona byla opilá, podle Blesku jí zjistili 1,6 promile.

Společně s nimi přišla i třetí policistka, která si tam přivedla „příležitostnou“ přítelkyni, což byl podle zdroje Novinek kámen úrazu a důvod začátku sporu.

Řádění opilého agresivního policisty v pražském baru: Začalo to hádkou leseb

Krimi

„Ona (policistka) zároveň měla stálou partnerku, kterou zase znaly dívky v tom baru. Takže se do ní začaly navážet, jak se to chová a že svou přítelkyni podvádí, načež se do toho vložil policista, který byl ožralý a od začátku agresivní. A začal dívky napadat,“ přiblížil zdroj seznámený blíže s děním v osudnou noc.

„Byla tam pěkná mela. Tomu policistovi, který byl u všech částí konfliktu hlavní postavou, nedělalo problémy dávat tam holkám pěstí, a to jak dole v baru, tak i potom nahoře, a nakonec venku na ulici,“ přiblížil zdroj.

Situace se poté vyhrotila při odchodu policejního páru, a to přímo před barem na ulici, kde napadli devatenáctiletou dívku. Jejich agresivní jednání zaznamenala další z poškozených mladých žen na mobil.

„Jménem zákona“

Téměř minutový záznam začíná záběrem, na němž policista drží u země dívku a asistuje mu u toho přítelkyně – policistka. Muž si znatelně šlape na jazyk, když na dívku křičí: „Jménem zákona, narovnej nohy.“

„Nechte ji být, vždyť jí je teprve devatenáct,“ zazní pak z místa mimo záběr prosba jiné dívky, na což policista hystericky reaguje, že mu to je úplně jedno. Vzápětí klečící dívku s hlavou na zemi chytí za vlasy a vší silou ji táhne svým směrem do silnice. Napadená pak zůstane ležet. „Lásko, klekni si na ni,“ pobízí dál muž svou partnerku, která ho poslechne a dívku rovněž zaklekne.

Jenže podle zjištění Novinek vše vyvrcholilo až po vypnutí nahrávání, když se dívka snažila zvednout. „Ten útok totiž pokračoval i poté, kdy video skončilo. Ona vstávala a policista ji potom napadl ještě jednou, zase ji skolil a tehdy si zlomila kotník,“ doplnil zdroj Novinek.

Svědkyně o opilém policistovi: Napadli i s přítelkyní sedm lidí

Krimi

Výběr článků

Načítám