Hlavní obsah

Namol opilý policista ve slavnostní uniformě vláčel dívku za vlasy na ulici v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Drsné napadení 19leté dívky opilým policistou vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Video zachycující incident koluje na sociálních sítích. Došlo k němu v noci na 17. února po policejním plesu. Kromě zmíněného policisty je na něm vidět i jeho partnerka, podle zjištění Novinek rovněž strážkyně zákona, která mu při akci pomáhala, a další lidé. Policejní prezidium se za mužovo chování omluvilo na síti X.

Foto: Síť X/@desoleole

Drsný incident s opilým policistou

Článek

Ke konfliktu došlo před klubem v ulici Nádražní. Co mu předcházelo, není z bezmála minutového videozáznamu jasné. Začíná záběrem, jak policista drží u země dívku, asistuje mu u toho další žena.

Strážce zákona ve slavnostní uniformě si znatelně šlape na jazyk, když na dívku křičí: „Jménem zákona, narovnej nohy.“

„Nechte ji být, vždyť jí je teprve devatenáct,“ zazněla z míst mimo záběr prosba jiné dívky, na což policista hystericky reaguje, že mu to je úplně jedno.

Značně drsný moment přišel vzápětí, kdy policista klečící dívku s hlavou na zemi chytil za vlasy a vší silou ji zatáhl svým směrem do silnice. Dívka pak zůstala ležet.

„Lásko, klekni si na ni,“ pobízel dále muž svou partnerku, která mu pomáhala.

Napadenou dívku musela ošetřit záchranka a s lehkým zraněním ji přepravila do nemocnice.

Podle informací Novinek je policista z Oddělení hlídkové služby policie Praha I.

Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová potvrdila, že inspekce, která mimo jiné řeší podezření z trestných činů u příslušníků policejního sboru, má případ na stole, další podrobnosti nezmínila.

Podle zjištění Novinek z důvěryhodného zdroje už vyšetřovatelé GIBS zahájili trestní řízení s tím, že policistu podezřívají z trestného činu výtržnictví.

Kázeňské řízení

Incidentem se zabývá i policistova domovská pražská policie, kde nyní shromažďují podklady ke kázeňskému řízení, jehož závěrem může být zproštění výkonu služby nebo propuštění.

„Služební funkcionář se zabývá i jednáním policistky,“ sdělil ve čtvrtek Novinkám mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Policejní prezidium událost označilo jako „selhání jednoho policisty, které bohužel poškozuje všechny ostatní“.

„Toto jednání považujeme za naprosto neakceptovatelné a neomluvitelné. I tak se omlouváme. Můžeme vás ujistit, že rozhodně nejde o běžné chování našich kolegů a pražský ředitel bude proto v dalším postupu nekompromisní,“ dodala policie ve vyjádření na síti X.

Podle Blesku policisté přivolaní na místo svému opilému kolegovi naměřili 2,6 promile v dechu, u jeho přítelkyně pak 1,6. Server rovněž zmínil svědectví, podle kterého se policista před incidentem nepohodl v klubu, kde se rovněž choval neurvale.

Je to otřesné, říká advokát

„Z toho, co jsem viděl na videu, nemá tento policista u sboru co pohledávat. Je to otřesné. Inspekce by jeho jednání měla podle mě řešit pro podezření hned z několika trestných činů. Mimo jiné to může být zneužití pravomoci úřední osoby, pokus o ublížení na zdraví a také výtržnictví. Policista evidentně porušil etický kodex a chvaty, které jsou příšerné, například to tahání za vlasy. Každopádně by měl letět od policie, a to hned,“ popsal Novinkám zkušený advokát Jaroslav Ortman.

Policista měl nafackovat řidiči. Byl osvobozen

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám