Hlavní obsah

Řádění opilého agresivního policisty v pražském baru: Začalo to hádkou leseb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únorový konflikt v baru na pražském Smíchově, kdy opilý policista napadl několik mladých žen i ochranku, začal podle informací Novinek hádkou dívek o nevěře, do níž se muž vložil. Policista, kterému podle svědků nedělalo problémy rozdávat ženám rány pěstí, nyní čeká, zda ho obviní Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ta se k tomu podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Novinek chystá.

Foto: Síť X/@desoleole

Drsný incident s opilým policistou

Článek

Konflikt začal v noci na 17. února v baru na Nádražní ulici na pražském Smíchově a pokračoval brutálním útokem přímo před tímto podnikem.

V podniku se konala akce pro LGBT komunitu a primárně pro ženy a dívky. Z policejního plesu na pražském Žofíně tam dorazila čtyřčlenná skupina. V té byl i namol opilý policista oblečený ve slavnostní uniformě, kterému později naměřili 2,6 promile alkoholu v krvi, a jeho přítelkyně, policistka v civilu. I ona byla opilá, podle Blesku jí naměřili 1,6 promile.

Společně s nimi přišla i třetí policistka, která si tam přivedla „příležitostnou“ přítelkyni, což byl podle zdroje Novinek kámen úrazu a důvod začátku sporu.

Namol opilý policista ve slavnostní uniformě vláčel dívku za vlasy na ulici v Praze

Krimi

„Ona (policistka) zároveň měla stálou partnerku, kterou zase znaly dívky v tom baru. Takže se do ní začaly navážet, jak se to chová a že svou přítelkyni podvádí, načež se do toho vložil policista, který byl ožralý a od začátku agresivní. A začal dívky napadat,“ přiblížil zdroj seznámený blíže s děním v osudnou noc.

„Byla tam pěkná mela. Tomu policistovi, který byl u všech částí konfliktu hlavní postavou, nedělalo problémy dávat tam holkám pěstí, a to jak dole v baru, tak i potom nahoře, a nakonec venku na ulici,“ přiblížil zdroj.

Zlomená noha na závěr

Podle jedné z poškozených dívek policista s přítelkyní fyzicky napadli celkem sedm lidí, pět mladých žen a dva členy ochranky. Ona sama prý schytala od policistky bezdůvodně facku. Nejhůře ale dopadla devatenáctiletá dívka, jejíž napadení se poté objevilo na veřejnosti na videu zaznamenaném jednou ze svědkyň. Utrpěla zlomeninu nohy, musela dokonce na operaci a má prý v poraněném kotníku šrouby.

„Je stále v pracovní neschopnosti a musí po operaci nadále rehabilitovat,“ řekla tento týden Novinkám další z poškozených žen a zároveň svědkyně útoku.

Téměř minutový záznam pořízený na ulici před barem začíná záběrem, na němž policista drží u země dívku a asistuje mu u toho přítelkyně – policistka. Muž si znatelně šlape na jazyk, když na dívku křičí: „Jménem zákona, narovnej nohy.“

„Nechte ji být, vždyť jí je teprve devatenáct,“ zazní pak z míst mimo záběr prosba jiné dívky, na což policista hystericky reaguje, že mu to je úplně jedno. Vzápětí klečící dívku s hlavou na zemi chytí za vlasy a vší silou ji táhne svým směrem do silnice. Napadená pak zůstane ležet. „Lásko, klekni si na ni,“ pobízí dál muž svou partnerku, která mu pomáhá.

Opilému policistovi může hrozit vyšší trest. Zranění jedné z dívek je vážnější

Krimi

Jenže podle nynějších zjištění redakce vše vyvrcholilo až po vypnutí nahrávání, když se dívka snažila zvednout.

„Ten útok totiž pokračoval i poté, kdy video skončilo. Ona vstávala a policista ji potom napadl ještě jednou, zase ji skolil a tehdy si zlomila kotník,“ doplnil zdroj Novinek.

Právě závažnost zranění napadené mladé ženy má zjistit lékařský posudek, který si podle informací Novinek vyžádala inspekce. Pro posouzení celé věci bude důležitý. Pokud se potvrdí, že devatenáctiletá dívka utrpěla zranění vyžadující delší dobu léčení, mohli by detektivové z GIBS policistu obvinit ze závažnějšího trestného činu s hrozícím přísnějším trestem.

Těžká újma na zdraví?

„Řeší se tam, zda jedna z poškozených utrpěla těžkou újmu na zdraví, dělá se na to znalecký posudek. U ostatních napadených mělo dojít k pohmožděninám, ale nikoli ke zranění,“ řekl v pátek jeden ze zdrojů Novinek.

Doteď byl policista podezřelý jen z výtržnictví, ale podle zdroje redakce už je jasné, že se chystané obvinění bude týkat ublížení na zdraví. Nyní jde o to, zda běžného, anebo s těžkou újmou.

U tohoto trestného činu hraje důležitou roli právě doba léčby a závažnost zranění poškozených. Pokud je delší než šest týdnů, což by mohl být i tento případ, hrozí pachateli místo původních šesti měsíců až tří let vězení výrazně vyšší trest – dva roky až osm let.

Je také možné, že by inspekce případ překvalifikovala na trestný čin těžkého ublížení na zdraví, kde už je trestní sazba dokonce tři roky až deset let za mřížemi. Tam už by ale musela prokázat, že šlo o úmysl podezřelého dívku zranit.

Nadřízení zatím postavili agresivního policistu z Oddělení hlídkové služby policie Praha I. mimo službu. Nyní pobírá poloviční plat a čeká na výsledek trestního řízení.

Svědkyně o opilém policistovi: Napadli i s přítelkyní sedm lidí

Krimi

Inspekce nyní kromě čekání na znalecký posudek dává dohromady podklady od napadených dívek, včetně jejich souhlasu s připojením se k trestnímu řízení jako poškozené.

„Sepisujeme a podepisujeme poslední dokumenty, které si od nás vyšetřovatel vyžádal, aby se mohlo podezřelému dát případné obvinění,“ uvedla jedna z poškozených mladých žen.

Policistku vyřeší asi jen kázeňsky

Zároveň vyšetřovatelé GIBS řeší, jak posoudit jednání přítelkyně hlavního agresora, tedy rovněž policistky. Ta zatím zůstává ve službě, dokud inspekce o jejím dalším osudu nerozhodne.

„U té policistky je to tam na hraně pomoci k trestnému činu. Spíš to ale vypadá na kázeňské řízení, které povedou její nadřízení,“ podotkl zdroj Novinek seznámený s případem. Hovoří se prý o tom, že agresivní žena nejspíš přijde za trest jen o část platu.

O všem rozhodne dozorující státní zástupce, tedy zda bude s chystaným závěrem inspekce postoupit věc do kázeňského řízení souhlasit. Může ho posvětit, nebo zrušit a nařídit věc řešit v trestní rovině.

Opilý policista vlezl v noci omylem do cizího bytu na Plzeňsku. S majitelem praštil o zem

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám