Hlavní obsah

Indonésie zakázala vývoz palmového oleje. Může to zdražit některé potraviny

Největší producent jedlého oleje na světě, Indonésie, zakázal vývoz palmového oleje. Ten je nejrozšířenějším rostlinným olejem na světě a nachází se v tisících potravinových či kosmetických produktů. Podle odborníků se tak svět musí připravit na zdražení oleje, potažmo i některých potravin.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Indonésie, jež stojí za polovinou celosvětových dodávek palmového oleje, se pro plošnou stopku na export rozhodla poté, co se domácí trh začal potýkat s nedostatkem zásob.

Ten měli mj. zapříčinit místní výrobci, když v době rostoucích světových cen rostlinného oleje navýšili export, uvedl server Channel NewsAsia.

„Jako největší světový producent palmového oleje je ironií, že ve skutečnosti máme potíže se získáváním kuchyňského oleje. Jako prezident nemohu dovolit, aby se tohle stalo,“ řekl indonéský prezident Joko Widodo.

Země na jihovýchodě Asie se k tomuto kroku rozhodla už minulý týden v pátek. Od tohoto čtvrtka vešel zákaz oficiálně v platnost.

Kvůli válce zdraží potraviny až o 37 procent, varuje šéf Světové banky

Válka na Ukrajině

Prezident Widodo agentuře Bloomberg řekl, že jakmile se poptávka na domácím trhu zase uklidní, bude zákaz exportu zrušen.

Pro Indonésii je export palmového oleje z ekonomického hlediska nesmírně důležitý, jen minulý rok si za jeho vývoz přišla na 30 miliard dolarů (zhruba 700 miliard korun).

Světové ceny rostlinných olejů každopádně znovu vzrostou. Výrazně zdražily už kvůli válce na Ukrajině, neboť Ukrajina je významným producentem slunečnicového oleje.

Zákaz Indonésie na vývoz palmového oleje situaci ještě zhorší. Porostou ceny potravin i konkurenčních jedlých olejů, což přispěje k dalšímu růstu inflace, uvedl Business Insider.

Výhled Světové banky: Drahota kvůli válce potrvá tři roky

Ekonomika

„Nikdo nemůže nahradit ztrátu indonéského palmového oleje. Každá země bude trpět,“ citovala agentura Reuters Rasheeda JanMohda, předsedu Pákistánské asociace rafinérů jedlého oleje.

„Pokud by zákaz vývozu zůstal, můžeme očekávat pokles výroby a zvýšení spotřebitelských cen oblíbených výrobků pro domácnosti, které nabízejí velcí výrobci potravin. Mluvíme například o čokoládě a sladkých tyčinkách, jejichž výroba závisí na získávání palmového oleje z Indonésie," varovala pro Business Insider Julie Gerdemanová, ředitelka společnosti Everstream zabývající se analýzou rizik v dodavatelských řetězcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám