Hlavní obsah

Nález novorozence v igelitce otřásl moravskou vesničkou. Matka a babička házely vinu jedna na druhou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duben 1997. Příjemné jarní počasí využívá Ludvík Čihák k tomu, aby v Brodku u Přerova natrhal u hřbitova trávu králíkům. Po chvíli si všímá igelitky opřené o zeď u jednoho z neoznačených hrobů. Když nakoukne dovnitř, zatmí se mu před očima. V tašce je tělo mrtvého novorozence. Na otřesný případ vzpomíná v rámci podcastu Zloději životů bývalý vyšetřovatel Martin Nasswettr z olomoucké kriminálky. Na videu se můžete podívat na upoutávku k novému dílu, celou epizodu pak poslouchejte v přehrávači.

Zloději životů: BestieVideo: D. Ryneš, J. Daněk, Novinky

 
Článek

„Tyhle případy jsou hrůza, člověku je z toho nanic,“ přiznává Nasswettr, který okamžitě poznal, že novorozenec zemřel násilnou smrtí. V malé vesnici netrvá dlouho, aby operativci vytipovali několik žen, které by mohly být biologickou matkou dítěte. Velmi brzy se začíná hovořit o rodině Šebestových.

„Kromě Věry, která připadala v úvahu jako matka dítěte, v domě žila i její matka Božena a dalších několik lidí. Těch vazeb tam bylo opravdu hodně. A právě Božena byla hlavou rodiny. Co řekla, to platilo,“ vzpomíná bývalý vyšetřovatel.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

Proč by ale Věra Šebestová zabíjela vlastní dítě, když už v té době byla matkou zhruba dvouletého syna?

„Z prvních výpovědí vyplynulo, že babička dítěte rozhodla, že v domě už pro další hladový krk není místo, a vymyslela tenhle strašný plán. Když jsme se pak za Věrou vydali do vazební věznice, abychom provedli další výslech, najednou mlčela a neřekla skoro nic,“ vypráví Nasswettr.

Foto: Právo

Ženy obviněné z vraždy dítěte

Jenomže Božena si všechno pamatuje zcela jinak. Vinu a účast na vraždě kategoricky popírá. Neustálé měnění verzí, podivné okolnosti Věřina těhotenství, ale i zmatené výpovědi dalších rodinných příslušníků. To vše zapříčinilo několik let táhnoucí se soudní proces.

Detaily a okolnosti případu si můžete poslechnout v audiopřehrávači. Kromě bývalého vyšetřovatele Martina Nasswettra uslyšíte v roli vypravěče herce Aleše Procházku.

V psané podobě vyjde tento případ ve zkrácené formě se zpožděním v deníku Právo. O přesném datu budeme informovat na sociálních sítích.

Způsob odhalení pachatelů a průběh vyšetřování jsou autentické a vycházejí ze vzpomínek bývalého kriminalisty. Některá jména v příběhu byla redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Podcast Zloději životů vyrobili pro Novinky.cz Jakub Štěpánek, Magdaléna Pánková, David Ryneš, Jan Daněk, Petra Čepelková, Richard Wágner a Aleš Procházka. Speciální poděkování patří PhDr. Martinu Nasswettrovi.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám