Hlavní obsah

Vynálezce chladnokrevně zavraždil tři lidi. Před publikem pak vyprávěl o nápravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leden 1996. Je těsně nad nulou, sníh pomalu taje a pole jsou plná bláta a vody. Zhruba v poledne střídmě obydlenou chatovou oblastí v Pohořanech na Olomoucku znějí výstřely. Jeden z chatařů nakonec sebere odvahu a zimní kabát, vyjde ven a už z dálky vidí obrysy postav uvnitř vozidla. Tři lidé ve škodovce jsou po smrti. Na případ vzpomíná v rámci podcastu Zloději životů bývalý vyšetřovatel Martin Nasswettr z olomoucké kriminálky. Na videu se můžete podívat na upoutávku k novému dílu, celou epizodu pak poslouchejte v přehrávači.

Zloději životů – PohořanyVideo: D. Ryneš, J. Daněk, Novinky

 
Článek

„Já si pamatuju, že bylo šílené počasí a já jsem strašně podcenil vybavení. Byla mi hrozná zima a samotné ohledání místa činu trvalo dlouhé hodiny,“ vzpomíná na případ Nasswettr, který v devadesátých letech na vraždách začínal a ostříleným kolegům záviděl teplé boty a kabáty.

I laik by poznal, že na místě se střílelo. Zvláštní bylo, že vrah si chtěl být smrtí svých obětí naprosto jistý. Každému přidal ránu jistoty do hlavy. „To u vražd nebývá zas tak obvyklé. Jako první jsme jsme se tedy začali zajímat o to, co oběti spojuje,“ vypráví bývalý vyšetřovatel.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

Když už si pachatel dal práci a mrtvoly dostal do auta, proč z místa neodjel? Stopy pneumatik jasně naznačují, že takhle to vrah v plánu neměl. S favoritem chtěl zmizet, ale rozblácená louka během oblevy byla proti.

Operativa brzy zjišťuje, že oběťmi jsou lidé, kteří se v devadesátých letech živili mimo jiné půjčováním peněz. Kriminalistům do sebe souvislosti zapadají ještě v den vražd. Podezřelý z trojnásobné vraždy končí díky zásahové jednotce v poutech.

„Když jsme s ním mluvili poprvé, tak se tvářil, že ani neví, proč je na policii. Hned se sháněl po advokátovi,“ říká Nasswettr, který tou dobou ještě netušil, že vražedná zbraň je blíž, než by kdo čekal.

Jaký šok na vyšetřovatele čekal, když po dlouhých letech zapnul večer televizi a pachatel v televizi ochotně vyprávěl o vězeňském systému, doživotních trestech, možnosti nápravy a druhých šancích. „Přišlo mi to absurdní. Hned jsem to musel vypnout,“ dodává Nasswettr.

Detaily a okolnosti případu si můžete poslechnout v audiopřehrávači. Kromě bývalého vyšetřovatele Martina Nasswettra uslyšíte v roli vypravěče herce Aleše Procházku.

Anketa

Měl by podle vás pachatel trojnásobné vraždy dostat "druhou šanci"?
Ano
2,7 %
Ne
97,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5521 čtenářů.

V psané podobě vyjde tento případ ve zkrácené formě se zpožděním v deníku Právo. O přesném datu budeme informovat na sociálních sítích.

Způsob odhalení pachatelů a průběh vyšetřování jsou autentické a vycházejí ze vzpomínek bývalého kriminalisty. Některá jména v příběhu byla redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Podcast Zloději životů vyrobili pro Novinky.cz Jakub Štěpánek, Magdaléna Pánková, David Ryneš, Jan Daněk, Petra Čepelková, Richard Wágner a Aleš Procházka. Speciální poděkování patří PhDr. Martinu Nasswettrovi.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Výběr článků

Načítám