Hlavní obsah

Spolužáka ubodal 41 ranami a vzniklo dilema. S rozsudkem se tehdejší vyšetřovatel nikdy nesmířil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říjen 2004. Během ponurého podzimního rána se malým městem na Šumpersku rychle šíří informace o pobodání teprve 13letého hocha. Jeho bezvládné tělo leží za kotelnou v kaluži krve. K místu tragédie míří novináři a fotografové, v okolí panuje chaos. Brzy navíc vychází najevo, že za smrtí chlapce by mohl stát jeho stejně starý kamarád. Na případ vzpomíná v rámci podcastu Zloději životů bývalý vyšetřovatel Martin Nasswettr z olomoucké kriminálky. Na videu se můžete podívat na upoutávku k novému dílu, celou epizodu pak poslouchejte v přehrávači.

Zloději životů: OsmáciVideo: D. Ryneš, J. Daněk, Novinky

 
Článek

„Když jsem přijel na místo, musel jsem se nejdřív hodně zhluboka nadechnout, abych se dostal na profesionální úroveň a mohl jsem začít pracovat,“ připouští Nasswettr, jenž měl v té době syny ve věku oběti.

Tělo ubodaného Martina leží u plotu za kotelnou, nejviditelnějším zraněním je hluboká bodnořezná rána na krku, která zasáhla krční tepnu. Lékař později napočítal celkem 41 bodnořezných ran v oblasti hlavy, krku, hrudníku i na obou horních končetinách.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

Brzy po činu na místním oddělení začíná podávat vysvětlení Martinův spolužák Vojta. Právě on nahlásil u nedalekého zdravotního střediska, že kdosi pobodal jeho kamaráda. Na pomoc už ale bylo pozdě.

„V rámci rutinního postupu jsme Vojtu prohlédli po těle. Bylo vidět, že je od krve. Zároveň několikrát změnil svoji verzi, k čemu za kotelnou došlo. Když jsme u něj v aktovce objevili kuchyňský nůž rovněž od krve, už jsme tušili, odkud vítr fouká,“ vzpomíná bývalý vyšetřovatel.

Vojta dlouho zapírat nevydrží. Přiznává se. Na povrch začínají vycházet další informace o vztahu mezi dospívajícími chlapci. Případ, který se na první pohled jeví kriminalistům jako brutální vražda spáchaná nezletilým pachatelem, se začíná zamotávat. Do hry totiž vstupují znalci, psychiatři či opatrovník. V rozsudku, který mají autoři podcastu k dispozici, se tak najednou objevují pojmy jako nutná obrana a vzniká dilema, co s pachatelem bude dál…

„I dnes se mi o tom těžko mluví. S rozsudkem jsem se z osobního pohledu dodnes nesmířil, byť ho samozřejmě respektuji,“ přiznává Nasswettr.

Detaily a okolnosti případu si můžete poslechnout v audiopřehrávači. Kromě bývalého vyšetřovatele Martina Nasswettra uslyšíte v roli vypravěče herce Aleše Procházku.

V psané podobě vyjde tento případ ve zkrácené formě se zpožděním v deníku Právo. O přesném datu budeme informovat na sociálních sítích.

Způsob odhalení pachatelů a průběh vyšetřování jsou autentické a vycházejí ze vzpomínek bývalého kriminalisty. Některá jména v příběhu byla redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Podcast Zloději životů vyrobili pro Novinky.cz Jakub Štěpánek, Magdaléna Pánková, David Ryneš, Jan Daněk, Petra Čepelková, Richard Wágner a Aleš Procházka. Speciální poděkování patří PhDr. Martinu Nasswettrovi.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám