Hlavní obsah

Písek v ústech a berle v přirození. Vraha seniorky pak čekalo na policii překvapivé setkání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říjen 1999. Vlastimil jako obvykle o víkendu míří za svou třiadevadesátiletou maminkou do malé vísky nedaleko Šternberku. Pracuje na opravách jejího domku. Tentokrát jsou ale dveře otevřené a na zemi se povalují střepy. Seniorka leží o kus dál v kaluži krve s noční košilí vyhrnutou až po prsa. Na případ vzpomíná v rámci podcastu Zloději životů bývalý vyšetřovatel Martin Nasswettr z olomoucké kriminálky. Na videu se můžete podívat na upoutávku k novému dílu, celou epizodu pak poslouchejte v přehrávači.

Zloději životů: PokladVideo: D. Ryneš, J. Daněk, Novinky

 
Článek

„Vedle těla ležela berle, kterou si paní při chůzi pomáhala. Zvláštní bylo nejen to, že měla vyhrnutou košili, ale měla i hlavu a pusu zasypanou pískem. Zatím jsme netušili proč,“ vzpomíná na případ bývalý vyšetřovatel.

K vraždě došlo v malé obci, kde žije jen pár stovek obyvatel. Jeden z nich ale překvapivě není k sehnání. Jde o jistého Mirka Grosse, absolventa speciální školy, který kdysi zavražděnou Ludmilu navštěvoval. Až do doby, než jí údajně ukradl peněženku s tisícikorunou.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

„Mně to Mirkovo jméno pořád přišlo povědomé. Víte, já jsem původní profesí učitel a ještě v osmdesátých letech jsem učil na zvláštní škole ve Šternberku. Když jsme potom vyslýchali jeho matku, tak se mi skutečně potvrdilo, že jsem ho kdysi dávno učil. Pamatuju si, že k manuální práci se uměl postavit, hůř na tom byl s mateřským jazykem a matematikou,“ pamatuje si Nasswettr.

Díky vynikající místní znalosti se kriminalisté dozvídají, že by se Mirek Gross mohl skrývat až v hlavním městě ve společnosti prostitutky. Několik dní po vraždě tak končí urostlý a silně ráčkující muž na policejní stanici. A když spatří Nasswettra, zamrzá mu úsměv na rtech. Začíná výslech pod taktovkou bývalého učitele…

Detaily a okolnosti případu si můžete poslechnout v audiopřehrávači. Kromě bývalého vyšetřovatele Martina Nasswettra uslyšíte v roli vypravěče herce Aleše Procházku.

V psané podobě vyjde tento případ ve zkrácené formě se zpožděním v deníku Právo. O přesném datu budeme informovat na sociálních sítích.

Způsob odhalení pachatelů a průběh vyšetřování jsou autentické a vycházejí ze vzpomínek bývalého kriminalisty. Některá jména v příběhu byla redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Podcast Zloději životů vyrobili pro Novinky.cz Jakub Štěpánek, Magdaléna Pánková, David Ryneš, Jan Daněk, Petra Čepelková, Richard Wágner a Aleš Procházka. Speciální poděkování patří PhDr. Martinu Nasswettrovi.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám