Hlavní obsah

Závažná rakovina vaječníků. Jaké jsou příznaky a co prevence? Odpovídá onkogynekolog Cibula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Karcinom vaječníků je téma, o kterém se málo mluví a málo ví, přitom se ale týká každé ženy. Ročně na následky tohoto onemocnění zemře až 600 žen. Problémy s vaječníky se dají poznat velmi obtížně, a když už se na problém přijde, může být pozdě. O příznacích a léčbě této tiché, ale zákeřné choroby v dnešním díle podcastu Neklepat! hovoří onkogynekolog a přednosta gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF a VFN v Praze David Cibula.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Statistiky rakoviny vaječníku
  • Běžné projevy onemocnění
  • Odstranění vaječníků z preventivních důvodů
  • Genetika hraje roli

Rakovina vaječníků je sedmou nejčastější rakovinou a osmou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u žen na světě. V Česku se týká ročně zhruba tisícovky žen a nejčastěji postihne pacientky ve věku 55-75 let. Výjimkou ale nejsou ani mladší pacientky.

„Závažnost vyplývá z toho, že bohužel většina žen na to onemocnění zemře. U většiny žen se jedná o onemocnění, které dokážeme léčit, ale nedokážeme ho vyléčit,“ říká v úvodu podcastu Cibula.

Tisíce Čechů umírají na cukrovku zbytečně, mnoho z nich se totiž neléčí

Podcasty a pořady

Běžné gynekologické vyšetření nestačí

Jedná se o zhoubné onemocnění, které se dlouho výrazně neprojevuje. Rakovinu bohužel neodhalí cytologie ani klasické gynekologické vyšetření. S pomocí ultrazvuku se ale na rakovinu přijít dá.

„Musím říct, že se setkáváme častěji než v minulosti s ženami, které přicházejí v časném stadiu onemocnění a odhalilo je ultrazvukové vyšetření,“ vysvětluje přednosta s tím, že u žen po menopauze vaječníky nejsou téměř vidět, což je dobrá zpráva. Znamená to totiž, že v nich nemůže být nádor.

Syndrom malé sukně

Podle Cibuly ale neexistuje univerzální návod, který by nám onemocnění pomohl odhalit. „Víme, jak se onemocnění projevuje. Většinou onemocnění u žen začíná tak, že mají trávicí potíže, mohou mít bolesti v podbřišku,“ dodává lékař.

Foto: Novinky

Onkogynekolog David Cibula

Prvotním příznakem, který popisuje shodně většina žen, je zvětšování objemu břicha, takzvaný syndrom malé sukně. To, že nemůžeme dopnout knoflík u sukně totiž může být znak nádorového onemocnění. Nádor v tomto případě naroste do takových rozměrů, že tlačí na okolní orgány a dojde tak ke zvětšování břicha.

Dalšími příznaky onemocnění jsou nadýmání, zácpa, problémy s příjmem potravy, časté močení, nevolnost, nechutenství a poruchy menstruačního cyklu.

Velkou roli hraje genetika

Prevence rakoviny vaječníků, která by snížila riziko onemocnění, v současné době neexistuje: „Víme, že některé věci mohou snížit riziko rakoviny vaječníků do určité míry, jako je třeba počet těhotenství, delší doba kojení, delší doba užívání hormonální antikoncepce, což pravděpodobně souvisí s počtem ovulací.“

Cibula zároveň upozorňuje, že snížení rizika není v tomto případě tak velké, aby všechny ženy musely hormonální antikoncepci dlouhodobě užívat.

Gastroenterolog Michal Tichý: Jez do polosyta, pij do polopita a u toho náležitě pracuj

Podcasty a pořady

Obecně přednosta doporučuje takzvaně „naslouchat svému tělu“ a pozorovat netypické změny. Pokud se objeví nové potíže, břicho se rychleji zvětšuje, trápí nás problémy s trávením, pak je nezbytná návštěva praktického lékaře a gynekologa.

Význam hraje také genetika. Mutace v genech BRCA1 a BRCA2 zvyšují pravděpodobnost onemocnění. Lékaři proto často dělají tzv. profylaktické výkony, kdy se odstraní zdravé orgány proto, aby v nich v budoucnu nevznikl nádor.

Praneteř Olgy Havlové Caroline si nechala preventivně odstranit prsa i vaječníky, kvůli rakovině

Žena

Pro běžnou populaci žen bez dědičné zátěže však preventivní odstranění vejcovodů a vaječníků znamená nepřiměřené riziko zhoršení kvality i délky života vlivem předčasné menopauzy.

Více o tom, jak probíhá léčba rakoviny vaječníků a jakou roli hraje genetika u rakoviny prostaty, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám