Hlavní obsah

Tisíce Čechů umírají na cukrovku zbytečně, mnoho z nich se totiž neléčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Slovo cukrovka slyšelo mnoho z nás, ale málokdo, pokud se ho to přímo netýká, mu věnuje pozornost. Přitom každoročně v Česku na cukrovku zemře až 22 tisíc lidí a onemocní 60 tisíc nových pacientů. Diabetem trpí každý desátý Čech, dá se ale úspěšně léčit. V dnešním díle podcastu Neklepat! hovoří vedoucí Diabetologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a předseda České diabetologické společnosti Martin Prázný.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Máme se příliš dobře? (3:54)
  • Jaké jsou první příznaky? (6:37)
  • Léčba nemusí být jen inzulínem (11:02)
  • Kdo hradí léčbu? (16:50)
  • Cukrovka vás nebude bolet, na začátku (19:51)
  • Vyřeší kyselé zelí diabetes? (24:22)

V české populaci je aktuálně zhruba 1,6 milionu osob, které mají diabetes. Typy cukrovky je ale potřeba rozlišit. „Pacientů s diabetem druhého typu v populaci je více než 95 %. Diabetici prvního typu jsou převážně děti a adolescenti a je to porucha autoimunitní,“ řekl v úvodu podcastu lékař Martin Prázný.

Obezita sice zaručeně nevede k diabetu, podle Prázného se ale více jak polovina pacientů s diabetem druhého typu s nadváhou nebo obezitou potýká. Právě nevyvážený kalorický příjem a výdej zadělávají na spoustu problémů, riziko rozvoje cukrovky pak stoupá.

Příčiny vyhřezlé ploténky? Profesor Chomiak varuje před prací na chalupě a popisuje průběh léčby

Podcasty a pořady

„Stresové faktory jsou dalším faktorem, který přispívá k tomu, že cukr stoupá, protože v rámci stresu se aktivují další hormony, které mají tendenci cukr zvyšovat,“ říká Prázný.

Jediným hormonem, který cukr v krvi dokáže spolehlivě snížit, je inzulín, který diabetikům chybí, nebo jim nefunguje správně.

Žízeň, časté močení a úbytek na váze

V současné době je diabetes nejčastěji zachycen v rámci preventivních prohlídek u lékaře. Ten po odběru krve dokáže jednoduše zjistit hladinu krevního cukru, a tak určit, zda pacient trpí cukrovkou.

„Člověka by mělo varovat, že má velkou žízeň, pořád chodí močit, vylučuje velké množství cukru, zároveň při tom bude hubnout a nebude mu dobře,“ upozorňuje profesor.

Foto: Novinky

Vedoucí Diabetologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a předseda České diabetologické společnosti Martin Prázný

Přesto v populaci existuje velký počet diabetiků, kteří se neléčí. Trvá zhruba deset až patnáct let, aby se u člověka rozvinuly závažné komplikace v případě, že cukrovka není léčená. Následky neléčené cukrovky mohou vést ke slepotě, selhání ledvin, k srdečnímu infarktu nebo k amputaci končetin.

Bez inzulínu to nepůjde

Hormon inzulín se při léčbě používá více jak sto let. „Dneska je inzulínová léčba komfortní, máme inzulínová pera nebo aplikátory. Vpich je bezbolestný,“ uvádí Prázný s tím, že pacienti s diabetem prvního typu by bez inzulínu nepřežili.

Hladinu krevního cukru dokážou měřit různé senzory a chytrá inzulinová pumpa pacientovi do jisté míry dávkuje hormon sama.

Inzulín ale není jediné řešení. „V diabetologii máme úžasné možnosti, na jedné straně se budeme starat pacientům i o hmotnost, na druhé straně budeme dávat glifloziny, které budou chránit orgány, jako je srdce či ledviny. Ty zase snižují výskyt srdečního selhání,“ doplňuje.

Naděje pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. Výroba léku Martina Tolara je téměř u konce

Podcasty a pořady

Léčená cukrovka - normální život

Dobře léčená cukrovka nepřináší žádná omezení, pacienti ale musí dbát na svou životosprávu. „Jsou běžné pověry, že když pacient nebude dodržovat životosprávu a pak si dá týden před tím, než navštíví svého diabetologa, tvrdou dietu a bude si zapisovat ty krásné hodnoty, tak že se na to nepřijde. Samozřejmě na to přijdeme,“ říká Prázný s tím, že potíže nevyřeší ani kysané zelí nebo doplňky stravy.

Je potřeba se hýbat a jíst tak, abychom nepřibírali na váze. „Zvyšte svoji pohybovou aktivitu, po třiceti minutách se zvedněte, projděte se, zaměstnávejte své svaly. Každá tisícovka kroků se počítá,“ radí lékař.

Více o moderní léčbě diabetu a o tom, co pomáhá se snížením vysoké hmotnosti u pacientů s diabetem druhého typu, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:
Martin Prázný

Výběr článků

Načítám