Hlavní obsah

Češi mají dobrodružství v krvi, tvrdí pořadatel největšího tuzemského festivalu o cestování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Procestoval Severní, Střední i Jižní Ameriku, ale také Asii či Afriku. Přesně 20 let už také pořádá největší tuzemský cestovatelský festival Kolem světa. Podle Karla Wolfa mají Češi dobrodružství v krvi a rádi objevují svět. Jak se za poslední dvě dekády změnilo cestování a jak ho ovlivňují sociální sítě? Proč má každá destinace co nabídnout? A dá se plnohodnotně cestovat i se třemi dětmi? Na to Wolf odpovídá v nové epizodě podcastu Slepá mapa.

Slepá mapa - Kolem světaVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jsou Češi národem cestovatelů?
  • Jak složité je plnit program největšího tuzemského festivalu o cestování?
  • Jak se cestování proměnilo za posledních 20 let?
  • Zbyla v dnešní době ještě nějaká bílá místa na mapě?
  • Dá se naplno cestovat i se třemi dětmi?

Sám Wolf první skutečnou výpravu podnikl v roce 2000 do Mexika a Guatemaly, cestování ho okamžitě okouzlilo.

„Myslím, že u každého to začíná náhodou. Já jsem před 23 lety chodil do skauta a v Mexiku se konalo jejich celosvětové setkání. Kamarád mi navrhnul, že tam pojedeme. Byl jsem na správném místě ve správný čas,“ vzpomíná.

Od té doby Wolf procestoval už řadu destinací včetně některých netradičních. Na plachetnici se plavil kolem Antarktidy, letos se podíval také na folklorní festival na Papuu-Novou Guineu, což je podle něj země, která je i v dnešním globalizovaném světě považovaná za poměrně neprobádanou.

Na otázku, zda se mu někde vyloženě nelíbilo, odpovídá Wolf, že taková země neexistuje.

„I kdyby se mi tam nelíbilo, tak to snad nikdy neřeknu nahlas. Podprahově bych tím mohl někoho odpudit od návštěvy. A navíc přece nemůžu říct, že se mi nelíbí domov nějakých jiných lidí, protože oni to tam považují za nejkrásnější místo na světě,“ tvrdí Wolf s tím, že každá destinace má co nabídnout, ať už jsou to pláže, hory nebo cokoli jiného.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Cestovatel a fotograf Karel Wolf pořádá v Praze festival Kolem světa.

Vysoké nároky jsou na destinace kladeny i kvůli sociálním sítím, které v posledních letech určují, jak lidé cestují. „Cestování je kvůli tomu složitější. Člověk není svobodný a žene se za profilem na sociálních sítích, který ho nutí k vyšším výkonům,“ míní Wolf.

Dodává, že destinace, které nejsou na internetu tolik opěvované, často nabízejí větší dobrodružství a nevšední zážitky.

Způsob, jakým Wolf cestuje, se samozřejmě během dvaceti let proměnil i kvůli tomu, že má nyní tři děti. Ani s nimi se však člověk dobrodružství nemusí vzdát, jen musí lépe plánovat a počítat s tím, že nebude jezdit příliš nalehko.

„Člověk musí kmitat, moc toho nenaspí a má tendenci zažít na cestě maximum, ale to je možná jen mnou,“ směje se Wolf. Doplňuje, že dětem je ve výsledku jedno, zda jsou doma či na cestě, prioritou pro ně je, že tráví čas s rodiči.

Festival na konci listopadu

Že mají Češi dobrodružství a světoběžnictví v krvi, dokazuje podle Wolfa i to, že může už 20 let organizovat cestovatelský festival, který každý rok nabízí i nová neotřelá jména a poutavé příběhy.

Lidé se mu často ozývají se svými zážitky a s chutí je prezentovat sami, některé pak oslovuje sám na základě rozhozených sítí.

Co se týče nejzajímavějších příběhů, Wolfa vždy bavily zejména ty o setkání s gorilami. „Letos se mi podařilo je také navštívit v Kongu. Vždy mě také lákaly velké ledovce. Zažil jsem je sice v Antarktidě, ale slyšel jsem díky festivalu chválu i na Grónsko,“ konstatuje cestovatel.

Během 10 let navštívil všechny země světa. Ani jednou nepoužil letadlo

Cestování

Letošní ročník festivalu Kolem světa se uskuteční 25. a 26. listopadu v pražském hotelu Clarion. Podle Wolfa nejsou lákadlem jen přednášky či promítání fotografií v celkem pěti sálech, ale i gastro koutek s autentickými pochutinami z celého světa. „Řada lidí mi říká, že si zajdou na pár přednášek, ale těší se hlavně na to jídlo,“ směje se.

Jak náročné je organizovat největší cestovatelský festival v Česku? Co Čechy žene do světa? Může zcestovalý člověk ještě někde prožít kulturní šok? Měl někdy Wolf při svých výpravách strach o život? To se dozvíte v kompletním 50minutovém rozhovoru. Můžete se na něj podívat na videu, případně si jej pustit v audiopřehrávači v úvodu článku.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Podcast Slepá mapa pravidelně přináší rozhovory o blízkých i vzdálených koutech naší planety, exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech a jedinečných cestovatelských zážitcích. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám