Hlavní obsah

Koaliční poprask kolem eura. Nechceme kvůli STAN dopadnout jako na Slovensku, zní z TOP 09

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krok ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN), který se rozhodl jmenovat ekonoma Petra Zahradníka svým zmocněncem pro otázky eura, dělí vládní pětikoalici. Dvořák tak prý učinil bez předchozího informování vládních kolegů. Lidovci i Piráti sice jsou pro zřízení postu, ale na vládní úrovni a po předchozím dohodovacím řízení. To následně v reakci premiér Petr Fiala (ODS) svolal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala přichází na jednání vlády

Článek

„Ministr Dvořák obsadil pozici svého poradce pro přijetí eura, nikoli však pozici vládního zmocněnce,“ napsal v pondělí na síti X vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a předseda lidovců Marian Jurečka.

„Tento krok byl bez jakékoli komunikace v koalici. Jako lidovci tedy podporujeme dohodovací řízení, ale především hledání společného racionálního postupu na úrovni celé vlády,“ dodal Jurečka.

Jurečkovu žádost následně vyslyšel premiér Petr Fiala (ODS) a dohodovací řízení svolal. „Pan předseda vlády už svolal na základě žádosti jedné z koaličních stran v reakci na jednostranný krok ministra Dvořáka koaliční ‚dohodovací a smírčí jednání‘. Předmětem bude mimo jiné související debata o kompetencích a také potřebě udržet společnou koaliční pozici v klíčových politických tématech,“ sdělila Novinkám mluvčí vlády Lucie Ješátková.

Ministr Dvořák jmenoval zmocněnce pro zavedení eura

Domácí

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček v pondělí večer v České televizi nazval jmenování Zahradníka zmocněncem „partyzánštinou“, ministr Dvořáka se podle něj snaží rozehrát vnitrokoaliční hru. Skopeček podotkl, že Dvořák nejmenoval vládního zmocněnce, toho by musel navrhnout ministr financí a následně schválit vláda.

„Ukázal na jednoho ze svých poradců a snaží se rozehrát vnitrokoaliční hru,“ řekl. Domnívá se, že Dvořákovi nejde o euro. „Panu ministrovi muselo být jasné, že když nebyla shoda na vládním zmocněnci a udělá to sám takto partyzánsky, tak to vyvolá pnutí v koalici. Je to snaha hnutí STAN pokračovat v  kampani a házet do koaliční spolupráce vidle,“ řekl Skopeček. Podle něj tím Dvořák nahrává opozici.

Kriticky komentovala pro Novinky Dvořákův krok i šéfka Poslanecké sněmovny a předsedkyně vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Primárním úkolem dohodovacího řízení podle ní nebude řešení zmocněnce, ale společné fungování stran v pětikoalici.

„Cestou k euru není poradce jednoho z ministrů, ale vládní zmocněnec. Dohodovací jednání se však primárně neuskuteční kvůli poradci pro euro ministra Dvořáka. Jde v první řadě o celkové fungování v koalici,“ míní Pekarová Adamová.

KOMENTÁŘ: Prezident se vybarvil – Alex Švamberk

Komentáře

„Slovenský scénář je pro nás významnou výstrahou – ti, kteří vyvolávali spory, navzájem se neinformovali a podnikali čistě marketingové kroky, tam rozbili vládní koalici a pomohli k návratu populistických a extrémistických sil. Nechceme, aby kroky hnutí STAN vedly k tomu stejnému,“ rýpla si do koaličního hnutí STAN.

Šéf Pirátů, vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš je toho názoru, že by vláda měla obsadit skutečného vládního koordinátora pro euro, přičemž by se na něm měly shodnou všechny koaliční strany, aby mohl vést odborně-politickou debatu.

„Nejde o zmocněnce vlády jako celku, vláda jeho jmenování ani neprojednávala, ani to s námi nebylo konzultováno,“ prohlásil pro ČTK Bartoš.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Petr Zahradník

Členové vládní pětikoalice tak reagují na krok ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN), který jmenoval svého zmocněnce pro vstup do ERM II a přijetí eura, stal se jím ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Petr Zahradník.

Dvořák tak prý učinil „s ohledem na probíhající debatu o euru“. To, zda by Česko mělo přijmout euro, se řeší v posledních letech opakovaně, téma pak nedávno znovu vynesl na světlo prezident Petr Pavel ve svém novoročním projevu, když prohlásil, že je „načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky“ k přijetí eura.

Strany vládní koalice se k tomu stavějí rozdílně stejně jako ke zřízení postu státního zmocněnce pro euro. STAN, Piráti, KDU-ČSL a TOP 09 jsou pro, ODS stojí na opačné straně barikády.

„Já budu určitě pro, až některá z českých vlád rozhodne o pevném datu přijetí eura. Až rozhodnutí padne, tak ten proces je bezesporu na mnoho let. Ale dokud to rozhodnutí nepadne, nepovažuji tuto funkci za potřebnou,“ prohlásil dříve ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák

V pondělí pak v návaznosti na Dvořákův krok uvedl, že nazývat Zahradníka zmocněncem je komické. „Každý má právo mít poradce, má ale spadat do ministrova portfolia. Nazývat ho zmocněncem je komické,“ míní šéf státní kasy.

Lídr evropské kandidátky koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a nynější europoslanec za občanské demokraty Alexandr Vondra na síti X uvedl, že jde jen o osobní rozhodnutí ministra.

„Bez kompromisů, ale soukromě. De facto poradce, ne vládní zmocněnec. Euro je v kompetenci ministerstva financí a ČNB,“ dodal.

Další pnutí ve vládě kvůli STAN

Není to přitom poprvé, co hnutí STAN a kroky jejich čelných představitelů způsobují pnutí ve vládní pětikoalici, která jinak alespoň navenek po celé volební období působí stabilně.

Své koaliční kolegy minulý týden v nedávné době rozladil šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan svým videem, v němž láká na debaty s občany „bez cenzury“, kdy to část veřejnosti pochopila jako snahu vymezit se vůči koaličním partnerům a posílit značku STAN před volbami.

Před týdnem pak na debatě v Sokolovně Rakušan v diskusi prohlásil, že se vláda chystá ovládnout ČEZ, což následně korigoval. Pokárání za tento výrok si vysloužil od premiéra Petra Fialy (ODS).

„Bylo by dobré, abychom se takto ve vládě nepřekvapovali a všichni více dbali na společný konsenzus. Zjevně si v zápalu diskuse neuvědomil, jak velkou zodpovědnost na sebe bere. Zejména pak v souvislosti se společností, jež je veřejně obchodována na burze,“ reagoval na Rakušanova slova předseda vlády.

Stanjura: Vláda by do voleb neměla stanovovat termín zavedení eura

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám