Hlavní obsah

Moderní rodičovství na sítích. Inspirace i dezinformace číhají na matky i děti ze všech stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V digitální době se rodič jen těžko oprostí od vlivu sociálních sítí. Našlapovat na nich však musí opatrně, zdánlivě nevinná inspirace se totiž může velmi snadno přeměnit ve frustraci. Podivnosti ze sítí, ať už se jedná o diskuzi o organizaci domova, události z bulváru, nebo přípravy na svátek svatého Valentýna, probírají moderátorky v novém díle podcastu Po mateřských stopách.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Co se (ne)děje na mateřských sítích? (4:30)
  • Jak dlouho se převléká povlečení a vynáší sběr? (18:40)
  • Přípravy žen na svátek zamilovaných (27:52)

Sociální sítě mohou být zdrojem inspirace a podpory pro rodiče, ale zároveň vytvářejí potenciální tlak a nereálná očekávání. Matky se často nedokážou oprostit od vlastních zkušeností s vývojem a výchovou potomka, na čemž stavějí své rady pro okolí.

„Když nemá člověk vlastní zkušenost, ať už se jedná o cokoli, vždy soudí jinak. Je velmi těžké se vcítit do něčeho, co je nám vzdálené. Proto je lepší občas mlčet než psát a komentovat,“ shodují se obě moderátorky.

Tereza se Žanetou tentokrát rozplétají svět mateřských novinek na sociálních sítích, v politice i v bulváru a ilustrují, jak najít zdravou rovnováhu mezi online inspirací a realitou rodičovství, přičemž zdůrazňují důležitost autentického sdílení a otevřené komunikace.

Mateřská magie v kuchyni. Tipy, co dát na talíř vašeho drobečka

Po mateřských stopách

Online trendy mohou ovlivňovat rodičovské hodnoty a rozhodování. Statistiky jasně ukazují, že doporučování produktů influencery má na jejich prodeje obrovský dopad. A právě maminky si nechávají věci doporučovat rády. Zároveň se však děsí, jak moc sítě chtě nechtě ovlivňují jejich život a jaký vliv mají a v budoucnu budou mít na jejich potomky.

Zpátky k tlačítkové nokii

„U mladých influencerů a youtuberů sleduji především to, jak je adorují jejich sledující. A hrozně mě to děsí, svět hvězdiček, které si můžou tvrdit, co chtějí, a má to pak větší dosah, než mají mnozí odborníci na danou věc. Děti se v nich vzhlédnou, žijí jejich životy přes jejich kanály a podvědomě je chtějí napodobovat ve svém životě. Často si to ani neuvědomují. To je takové úskalí dnešní doby.“

Zajímavým tématem je i úvaha o významu a přínosu digitálního detoxu pro ženy, které hledají větší přítomnost a kvalitní čas strávený s rodinou. V rozhovoru moderátorky zmiňují například příběh influencerky, která vyměnila chytrý telefon za starou tlačítkovou nokii a následně o tom natočila celý vlog.

V závěru nechybí ani tipy na nejhorší valentýnské dárky pro ženy a opomíjené řezané květiny, které většina žen ocení i mimo svátek zamilovaných.

Dnešní epizodou provázejí moderátorky Tereza Rakoušová a Žaneta Stratílková. Celý rozhovor si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám