Hlavní obsah

Pomáhá lidem s nejistotou za volantem, stačí na to jít s citem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli dětem musejí maminky často oprášit papíry a po letech neježdění usednout za volant. Někdy jim stačí pár jízd kolem bloku s partnerem, jindy je potřeba vyhledat pomoc jinde. Hostem podcastu Po mateřských stopách je Petr Šulc, který pomáhá lidem se znovunalezením jistoty na silnicích ve své službě Vyjezdi se. Ke každému klientovi přistupuje individuálně a s potřebnou dávkou empatie.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Co by se mělo změnit v českých autoškolách (7:10)
  • Jak dlouho trvá klientům naučit se, co potřebují (14:58)
  • Jak funguje Petrova služba Vyjezdi se (20:40)
  • S čím mají ženy za volantem často problémy (25:04)

Petr začal tak, že pomáhal členům své rodiny, když si potřebovali v oblasti řízení něco nacvičit. Nyní už druhým rokem nabízí své služby především v Praze a okolí, ale třeba také online. Jak říká, ke každému klientovi je potřeba přistupovat jinak.

Důležitá je komunikace na první lekci, a vlastně i před ní. Občas s klientem první hodinu jen prosedí v autě na parkovišti, jindy jedou do provozu, cvičí parkování nebo trénují napojování na dálnici.

Jeho klientkami jsou především ženy. Často jde o budoucí či čerstvé maminky, které jsou situací nuceny oprášit své staré dovednosti za volantem. Rodiče vyhledávají jeho služby třeba i z toho důvodu, že k jejich domu má záchranná služba dlouhý dojezdový čas. Potřebují mít tedy jistotu, že v případě nutnosti mohou své děti sami odvézt do nemocnice. Petr se však setkává i s nejistými řidiči, kteří čerstvě dokončili autoškolu.

V rámci své služby se snaží vždy rozklíčovat, z čeho plyne konkrétní strach řidiče, a postupně ho odbourat. Postup je vždy jiný. Někdo potřebuje nejdříve jít cestou teorie, jinému vyhovuje zkoušet a mít prostor chybovat. Ženy se podle Petra nejvíce bojí samy sebe, dostatečně si nedůvěřují a nevěří, že v krizové situaci zachovají klidnou hlavu a správný postup. I s tím se jim snaží Petr postupně pomáhat a ukazovat jim, že jsou schopné situaci správně uchopit a že to jde i bez stresu.

V rozhovoru se Petr také mluví o tom, co by se mu líbilo, aby se zlepšilo v českých autoškolách. Tvrdí, že kdyby v nich vše dělali správně, jeho služba by nemusela existovat. Pokud by se k žákům autoškol přistupovalo s větší empatií a kladlo se jim na srdce, že spěchat se nevyplácí, mohlo by být na silnicích o dost bezpečněji a příjemněji.

Petra velmi baví celý proces jeho práce a vždy je nadšený z výsledku. Tvrdí však, že řídit nutně nemusí každý, a je úplně v pořádku, pokud člověk za volant zasednout nechce.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám