Hlavní obsah

Neslyšícím tlumočí zpravodajství, hudbu i diagnózu u doktora

V patnácti letech šla na brigádu do továrny, kde se díky neslyšící kolegyni nadchla pro znakový jazyk. Dnes už se tlumočení věnuje v mnoha podobách a nehodlá s tím zatím končit. Pozvání do podcastu Po mateřských stopách přijala tlumočnice českého znakového jazyka pro neslyšící a dvojnásobná maminka Daniela Cincibus Vacková.

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Proč se nemá používat termín znaková řeč (7:05)
  • Když srdce bije pro tlumočení (15:57)
  • O malých rozdílech ve znacích (26:53)
  • Zážitek z tlumočení hudby před tisíci lidmi (39:57)

Chtěla být herečkou, ovšem nakonec se našla v tlumočení. Nejvíc ji baví to umělecké, ale tlumočí i zpravodajství a přednášky na vysokých školách. Tlumočí také na Tiché lince, která pomáhá neslyšícím s komunikací například u doktorů nebo na úřadech. Srdeční záležitostí je pro ni však skupina Hands Dance – parta nadšenců, která neslyšícím zprostředkovává požitek z hudby.

Snažíme se, aby neslyšící divák měl z hudby podobný zážitek, jako má slyšící posluchač. Ve skupině jsme někteří slyšící a někteří neslyšící, spolupracujeme všichni spolu a snažíme se píseň přeložit a zpřístupnit co nejvíce neslyšícím. Nejen textově, ale i danou emoci, rytmus a náladu

Znakový jazyk ve světě

Danielu baví, jak proměnlivý dokáže znakový jazyk být. Díky práci se dozvídá denně nové věci a nutí ji to se neustále vzdělávat v tlumočení a stimulovat tak hlavu. Termín znaková řeč je mezi lidmi zakořeněný, ale správně by se to prý mělo nazývat znakovým jazykem.

Myslím, že situace se zlepšuje. Nejen proto, že tlumočník je už více vidět, ale i povědomí lidí se trošičku zvyšuje. Snad i díky tomuto podcastu přestanou někteří lidé špatně zaměňovat termíny znakový jazyk a znaková řeč a správně používat slovo neslyšící, a ne hluchoněmí

Znakový jazyk je v každé zemi jiný, ačkoli si často lidé myslí, že funguje jeden mezinárodní. Mezi znakovými jazyky existují samozřejmě určité podobnosti, ale stále tam je mnoho rozdílů. Dokonce i v rámci regionů panují drobné odchylky.

Když technologie pomáhá

S nástupem chytrých telefonů se neslyšícím hodně usnadnila situace, co se týče komunikace. Mohou si mezi sebou odesílat video zprávy nebo rovnou zahájit video hovor. I s rozvojem online tlumočení a díky Tiché lince si mohou vyřídit v podstatě cokoli z pohodlí domova. Například neslyšící maminky mají různé vychytávky a aplikace, které jim usnadňují péči o děti

Jedná se třeba o chůvičky s vibracemi a světelnými signály. Situace je taková, že v 90 % případů se neslyšícím rodičům rodí slyšící děti, takže pak je na rodičích, jak spolu v rodině komunikují.

Rozhovor s tlumočnicí Danielou si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám