Hlavní obsah

Mateřské desatero pro klid v duši. Jak být na rodičovské vyrovnanější?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neviděly hořící keř, neslyšely Boží hlas ani nevystoupaly na Sinaj a nesnesly dvě kamenné desky s rytinami, přesto vám přinášejí desatero. Moderátorky podcastu se rozhodly představit mateřství v novém světle. Se směsicí humoru a sebeironie nabízejí návod, jak přežít každodenní mateřské výzvy a zůstat přitom věčně usměvavou mámou.

Foto: Adobe Stock, Midjourney, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • O ženské touze po slevách (9:05)
  • Jak si nikdy nestěžovat? (23:40)
  • O moderních tatíncích (44:58)

Vydejte se na cestu zenu a zklidněte svou mateřskou mysl. Poslechněte si desatero přikázání, jejichž dodržování vám zajistí lepší mateřský prožitek, pomůže vám s řešením náročných situací, dodá klid v duši, ale hlavně vás naučí nebrat se moc vážně. Rady, jak lehčeji kráčet po mateřských stopách, udělují moderátorky v epizodě mateřského podcastu Novinek plné nadsázky.

V lepší zítřek věřit budeš

Epizoda se rozjíždí zlehka. Moderátorky nabádají k tomu, abychom i v těch nejtěžších a nejvypjatějších rodičovských situacích stále věřili, že bude líp. Co jiného než víra v lepší zítřky totiž občas zbývá? Mateřství prý může být jako nekonečný buddhistický chrám - plné klidu a sršící pozitivní energií, ale také nekonečně daleko od reality.

Předsevzetí v reálném životě matky: Proč někdy nejdou věci podle plánu

Po mateřských stopách

Vtipný přístup je klíčem k přežití. Moderátorky sdílejí, že někdy se v situacích, které by je jinak dohnaly k šílenství, začnou smát. Smích vychází z poznání, že některé věci prostě nelze ovlivnit a je lepší je brát s humorem a lehkostí. Utřete tedy slzy z vyčerpání, přenechejte stěžování si a sebelítost jiným a za každé situace roztáhněte ústa do širokého úsměvu.

„S tímhle bodem mám trošku problém, protože já se normálně usmívám pořád, ale když jsem vyčerpaná, tak zamrznu a nemám skoro žádnou mimiku. A to automaticky v příbuzných vyvolává otázky. Ptají se, co se mi stalo, a nevěří, že mi opravdu nic kromě únavy není,“ vypráví jedna z moderátorek.

Cti myčku svou a pračku svou

K tomu, aby matka mohla mít chvíli nohy na stole, je zapotřebí ocenit vymoženosti moderní doby - různé roboty, myčky, pračky a sušičky, které přece pokryjí velkou část její práce. Uvědomění, že už nemusí prát látkové pleny v ledovém potoce na valše, je pro klid v duši zásadní.

Stejně důležité je být nad věcí během vztekání, odmlouvání a nekonečných pláčů potomků. Taková matka, která dokáže krotit své vlastní emoce na uzdě za každé situace, má vyhráno. Otázkou však zůstává, zda je to vůbec v lidských silách.

Zapomeňte tedy na své každodenní starosti, oprostěte se od stresu rodinného života a přijměte svou vnitřní vyrovnanou bohyni. V novém díle rodičovského podcastu konečně získáte zaručený návod na to, jak nečeřit vody a zůstat vždy v zenu. Stačí k tomu dodržovat desatero vyklidněné matky.

Dnešním dílem provázejí Tereza Rakoušová a Žaneta Stratílková. Celý rozhovor si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám