Hlavní obsah

Mateřská magie v kuchyni. Tipy, co dát na talíř vašeho drobečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdroje pro zavádění potravin do stravy dítěte uvádějí rozdílné informace. Podobně je tomu i u pediatrů. Matky si nejsou jisté, co kdy podávat a jak to uvařit, aby jídlo chutnalo celé rodině. Stresují se a u plotny tráví zbytečně moc času. S osvětou přicházejí maminky na sítích. Ne vždy však správně. Pozvání do podcastu Po mateřských stopách přijala Tereza Gottwaldová, tvůrkyně profilu Drobečkův talíř.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Kdy a co zařazovat v příkrmech? (13:18)
  • O opakovaném nabízení potravin (23:38)
  • Jak si zjednodušit práci v kuchyni? (38:33)
  • O zkoumání alergií u dětí (47:38)

Vaření pro ni není jen nutnost, spíš zábava a dobrodružství. Jídlo dopředu plánuje, vaří do zásoby i zamrazuje. Na sítích už inspiruje kolem 40 tisíc lidí. Maminky si její nápady nemohou vynachválit, usnadňují jim totiž těžké rozhodování - co nakoupit, co uvařit a která jídla podávat malým dětem, ale klidně i zbytku rodiny. Základem je podle Terezy pestrost a kvalita jídelníčku.

„Když jsem se po tom začala pídit, zjistila jsem, že všechny příručky od osmého měsíce, od devátého, od desátého nedávají smysl. Trávicí trakt je od ukončeného šestého měsíce na jídlo připravený. Nedělá neplechu, jestli je to jahoda nebo hrášek. Existuje seznam potravin, které by samozřejmě děti do jednoho roku jíst neměly. Asi logicky všichni víme – slazené, sůl, potom nějaké mořské ryby s vysokým obsahem rtutí. Téměř všechny základní suroviny, jako jsou mléčné výrobky, mouka a lepek, děti mohou jíst od ukončeného šestého měsíce. Je ale třeba dávat pozor na alergeny.“

Od mateřských koníčků k podnikatelským snům. Jak matky přetvářejí zálibu v kariéru?

Po mateřských stopách

Tereza se snaží předávat aktuální a ověřené informace. Netají se však tím, že sama není odborníkem, ač se v oboru neustále vzdělává. Rodiče tedy alespoň odkazuje na kvalitní ověřené zdroje. V záplavě informací je totiž pro maminky lehké se ztrácet. Často si zdroje i protiřečí, což v rodičích vyvolává obavu, zda svým dětem pak nevědomky neublíží.

„Nejnovější studie naznačují, že naopak je lepší mít všechny alergeny zavedené do jednoho roku než až po třetím roce, jak byl dřív trend,“ vysvětluje v rozhovoru Tereza.

Vymýšlení vhodných receptů a sdílení obsahu o stravování dětí ale není vždy růžové. Doma má Tereza spálené hrnce, napařováky a za sebou spoustu drobných kuchyňských katastrof. V rozhovoru sdílí i realitu toho, jak dlouho některé recepty tvoří, jak vypadají její zdi po fázi příkrmů a osamostatňování její dcery i co nemilého jí denně chodí za zprávy.

Kromě praktických tipů, které ocení mnozí rodiče, se v podcastu dočkáte i několika přiznání. Moderátorka Žaneta vypráví o svém punkovém přístupu během fáze příkrmů, kterou její syn naštěstí přežil bez újmy.

Hostka Tereza zase vypráví o své posedlosti jídlem: „Já mám jednu takovou ‚úchylku‘. Když mi něco v restauraci nebo někde chutná, tak jsem schopná si vytáhnout notýsek a zapsat si všechny chutě, co v jídle cítím. Potom to zkouším uvařit doma. Takhle třeba vznikla batátová polévka s arašídovým máslem, trošku neotřelá kombinace, ale byla jsem v jedné kavárně a tam jsem se do ní zamilovala. Tehdy jsem ji zkoušela asi napětkrát, ale došla jsem k výsledku a nakonec chutnala jako v kavárně. Takže, ano, jak říkám, jídlo je moje největší vášeň a radost.“

Rozhovor plný humoru, praktických tipů a upřímných příběhů z každodenního života matek si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku. Dnešní epizodou provázejí moderátorky Tereza Rakoušová a Žaneta Stratílková.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám