Hlavní obsah

Pískání v uchu neznamená, že na vás někdo myslí. Může to být nádor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolesti zad, problémy s cévami nebo nepříjemné šumění v uchu bývají častým důvodem k návštěvě neurochirurga. O neurochirurgii, běžných úrazech páteře, které jsou nám známé, ale také o „novince“, problémech lidí se sluchovým nervem, který vede až k nádoru, v dnešním díle podcastu Neklepat! hovoří přednosta Neurochirurgické kliniky Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Martin Sameš.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Co Čechy trápí nejvíce? (3:45)
  • Nádor sluchového nervu je čtvrtý nejčastější u nás (5:55)
  • Je dostatek lékařů, kteří umí operovat nádor sluchového nervu? (11:30)
  • Bolest zad vystřelující do nohy - je to indikace k operaci? (14:50)
  • Letní úrazy páteře jsou stále silným fenoménem i přes velkou osvětu (18:23)
  • Nejlepší prevence? Spánek! (25:01)

Neurochirurgie se zabývá léčením nervových chorob, kam patří onemocnění mozku, páteře, míchy a periferních nervů. Podle Martina Sameše se Češi nejčastěji trápí s degenerativními onemocněními páteře, které se objevují v průběhu stárnutí, s různými výhřezy a výrůstky na krční páteři, ale také s nádory na mozku.

Taková onemocnění nejsou ničím novým, co ale Martin Sameš považuje za takzvanou medicínskou novinku, jsou mnohačetné výskyty nádorů sluchového nervu.

Gastroenterolog Michal Tichý: Jez do polosyta, pij do polopita a u toho náležitě pracuj

Podcasty a pořady

„Výrazně vzrostla incidence nádoru sluchového nervu. Je to vlastně čtvrtý nejčastější nádor v České republice,“ říká přednosta. Prvními příznaky jsou zvonění a šumění v uchu, které mohou vést ke zhoršení nebo ztrátě sluchu.

„Kdo říká, že ho to obtěžuje, tak by neměl váhat a měl by vyhledat svého ORL lékaře,“ upozorňuje Sameš, který absolvoval zahraniční stáž v Japonsku, kde se naučil s touto problematikou precizně pracovat.

Foto: Novinky

Přednosta Neurochirurgické kliniky Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Martin Sameš

Pokud je nádor malý, sluch se dá zachovat. „U obrovských nádorů je velmi obtížná operace, která trvá třeba osm hodin,“ doplňuje přednosta.

Sameš v podcastu upozornil také na časté úrazy páteře v letních měsících, kdy lidé skáčou do mělké vody nebo padají ze stromů, přestože se lékaři každoročně snaží o velkou osvětu.

Více o využití robotů při operacích a o tom, jak medicína (ne)pokročila s léčbou poraněné míchy, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:
Martin Sameš
Nádor sluchového nervu

Související články

Výběr článků

Načítám