Hlavní obsah

Omán má plíživou krásu a je velmi bezpečný i pro ženy, říká Češka, která tam už 10 let žije

Omán je krásná a bezpečná země, a to i pro ženy, které cestují samy. Tak ho alespoň vnímá Češka Pavla Koubek Slavětínská, která tam už 10 let žije i s rodinou a pracuje jako průvodkyně. V nové epizodě podcastu Pas a pusu vyzdvihuje zejména velmi milé obyvatele, důraz na tradice, menší shon, ale i krajinu, která je plná kontrastů.

Foto: Novinky

Pas a pusu

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jak se Češka dostane právě do Ománu?
  • Jací jsou Ománci a jak vypadá jejich tradiční domácnost?
  • Čím země láká turisty a na jaká místa se vypravit?
  • Jak je to v zemi s bezpečností?
  • Jak přísná pravidla se v Ománu dodržují?

Omán stále stojí poněkud ve stínu sousedních Spojených arabských emirátů. Nemůže sice nabídnout velkolepost Dubaje, ale turisty láká na větší důraz na tradice, autenticitu i bezpečnost. Ta je podle Koubek Slavětínské velkou předností.

„Dámy mohou klidně cestovat společně autem, spát ve stanu v horách či na pláži a nic se jim nestane. Cítíte se zkrátka bezpečně, což už v mnoha zemích na světě nepocítíte,“ míní Češka, kterou do Ománu zavála její profese.

Hlavní taháky českých cestovek na zimu? Omán, Madagaskar i Emiráty

Cestování

„Emiráťané či Katařani si dělají z Ománců legraci, že jsou takoví vesničani a méně na úrovni, ale ve výsledku je to důvod, proč se lidem v Ománu nakonec tak líbí. Obyvatelé jsou milí a srdeční. V Emirátech je vše zaměřeno na efekt,“ tvrdí průvodkyně, podle níž si minulý ománský sultán zakládal na tom, aby jeho země zůstala autentická. Panorama plné výškových budov tak turisté nespatří.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?

Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Anglické slovo „podcast“ pochází ze spojení slov „iPod“ a „broadcast“, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent.

Země jim však nabídne mnoho kontrastů. Zatímco teplejší a hornatější sever láká na tradiční orientální zážitky jako je například přespání v poušti a podobně, na jihu u města Salála překvapí chladnější počasí a zeleň. „Zasahuje tam monzun Charíf, je mlha, poprchává. To mají místní velmi rádi a chladit se přijíždějí i lidé z Emirátů či Kataru,“ vysvětluje Koubek Slavětínská.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Pavla Koubek Slavětínská je autorkou knihy Omán. Písek, růže, kadidlo.

„Na tři měsíce v roce kopce opravdu porostou zelení. Jde o vrchol sezony, kdy dorazí hodně lidí,“ upozorňuje průvodkyně s tím, že však nejde o stejně bujnou zeleň, na kterou jsou turisté zvyklí třeba z Evropy.

Návštěvníci by si v Ománu i přes jeho vřelost měli dávat pozor na pravidla. Cizinky se sice nemusejí zahalovat, vhodný dress code je však nutností například při návštěvě mešit a dalších památek. S odhalenými rameny proto turisté příliš nepochodí.

Přísná jsou také pravidla silničního provozu, kdy například za jízdu na červenou hrozí tři dny vězení. „Člověka to hodně vycvičí,“ tvrdí Koubek Slavětínská. Celou epizodu naladíte v audio přehrávači v úvodu článku.

Egyptská oáza Síwa láká na jezera slanější než Mrtvé moře. O turisty tam nezavadíte

Cestování

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Pas a pusu“.

Podcast Pas a pusu přináší každé druhé úterý příběhy z blízkých i vzdálených koutů planety, povídání o exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech, turistických lákadlech i gastronomii. Pusťte si Pas a pusu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám