Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Podlá EU pomáhá Putinovi, čílí se ruská opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie je podlá. Tajné služby evropských zemí obsadily potvory, které lidi neposuzují podle ksichtu, ale podle pasu. V EU panují sovětské pořádky. Za chvíli tam budou diktatury. Je možné v tomto popisu atmosféry, v níž údajně žijeme, pokračovat.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Tento komentář byl původně natočen pro Český rozhlas Plus.

Komu patří tyto výroky? Euroskeptikům? Levičákům? Kremelským propagandistům? Nikoli. Spojil jsem a zestručnil četné reakce představitelů ruské opozice jak v zemi samotné, tak za jejími hranicemi. Co tedy vyvolalo takový záchvat nenávisti vůči státům, v nichž se většina autorů výroků nachází, protože utekli z Ruska?

Jde o uplatnění směrnice EU, která byla přijata už v roce 2014 a obsahuje zákaz vjezdu aut s ruskými SPZ a zákaz dovozu řady věcí včetně věcí osobní potřeby z Ruska na území Evropské unie. Podlá je EU proto (jak alespoň píšou ruští opozičníci), že nerozlišuje, kdo je zlý Rus a kdo je naopak hodný. Pro hodné Rusy podle nich tato směrnice platit nesmí. Evropské potvory v jednotlivých zemích pomáhají Putinovi, neboť Rusové nebudou teď moci komfortně utíkat před ním do Evropy, kterou, dodám, tak rádi pomlouvají.

Nový závit této spirály vznikl po oznámení média Meduza, které cílí na Rusko z Lotyšska, že mobil jeho majitelky napíchla špionským softwarem Pegasus údajně jedna z tajných služeb, podle redakce nejspíše z evropských zemí. Redakce z toho vyvodila závěr, že v EU je krize svobody projevu. Za těchto souvislostí byl nevraživě vzpomenut Petr Pavel, který mluvil o nezbytnosti sledovat ruské emigranty v EU prostřednictvím tajných služeb.

Mně se líbila věta mého kamaráda z Česka, který kauzu také sleduje: „Dožadují se VIP privilegií z titulu ruských exulantů.“ Je to přesné. Mají tedy ruští exulanti mít v Evropě VIP postavení?

Nemám na mysli normální zacházení a poskytnutí podmínek pro činnost, která je ve společném zájmu EU a ruské opozice. To se stalo v roce 2022 právě za přispění struktur EU. Jenže kauza s televizí Dožď v Lotyšsku, kdy se vedení média postavilo za svého moderátora, který v přímém přenosu vyjádřil soucit s ruskými vojáky na Ukrajině, ukázala, že tito Rusové chtějí být nad pravidly, která platí pro ostatní. Dožď naštvaně přesídlil do Nizozemska a jeho vedení se aktivně účastní současných výpadů proti EU.

Jaká je ale reálná váha těchto exulantů v boji proti Putinovu režimu? Když se sečtou všechny faktory, ukazuje se, že ta váha je muší. Řečeno pragmaticky, VIP zacházení si nezaslouží, protože dopad jejich činnosti na vývoj v Rusku se blíží nule, ale bez uzardění rozdávají hraběcí rady a k hostitelům se často chovají jako k služebnictvu, které bohužel musí dočasně snášet.

Tak pouze upevňují neblahý dojem z typicky ruského chování, který v Evropě skutečně existuje a vznikl pouze proto, že se příliš mnoho lidí z této země projevovalo trvale a dlouhodobě jako nafoukaní burani.

Reklama

Výběr článků

Načítám