Hlavní obsah

Pozor na trampolíny, pro netrénované děti jsou velmi nebezpečné, varuje ortoped

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile se oteplí, vyrážíme za sportem ven. A to i se svými ratolestmi. Ty mají v oblibě skákání na trampolínách. Jenže ty mohou být pro malé děti a pro děti bez fyzické průpravy velmi nebezpečné. Nejen o rizicích oblíbené kratochvíle přišel do podcastu Neklepat! pohovořit Radovan Hudák, lékař na Klinice dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. LF a FN Motol.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Co musí dítě fyzicky zvládnout, aby pro něj byla trampolína bezpečná?
  • Které sporty jsou pro děti vhodné?
  • Jaké úrazy trápí v létě dospělé?
  • Co se může stát na elektrokoloběžce?

Počet zranění, která vzniknou na trampolínách, není zanedbatelný. „V loňském roce jsme v Motole pozorovali nárůst počtu komplikovaných zlomenin, hospitalizací, operací, a tak jsme se tomu začali s kolegy věnovat. Spolu se studenty bakalářského studia jsme dali dohromady tým a spočítali jsme, kolik přesně těch úrazů bylo. A vyšlo nám 320, v jedné nemocnici,“ říká v úvodu rozhovoru Hudák.

Jak předcházet úrazům

Podle Hudáka existují určité principy prevence, které by měly snížit riziko nejtěžších úrazů. „Zamyslet se nad tím, jestli dítě prochází nějakým tréninkem. Když chcete, aby si vaše dítě šlo zaplavat, tak to asi většinou nezačne tím, že dvouletého hodíte do bazénu… U trampolín nastává spoustu problémů, protože děti na to fyzicky nemají,“ míní lékař.

Co způsobuje křečové žíly a oteklé nohy? Lékařka z Motola radí s prevencí i léčbou

Podcasty a pořady

Hudák upozorňuje především na nedostatečnou fyzickou kondici malých dětí, jejichž tělo se po dlouhém skákání přetíží.

„Dvouleté nebo tříleté dítě, když deset minut skáče, to znamená, že udělá několik desítek až stovek výskoků. To je, jako byste ho nechali kilometr běžet. Kosti, klouby ani svaly nemohou takový nápor bez tréninku a progrese zátěže zvládnout,“ vysvětluje Hudák.

Ortoped doporučuje děti mladší šesti let na trampolíny vůbec nepouštět.

Nejčastější jsou zlomeniny

„Téměř polovina úrazů jsou zlomeniny, což je velké číslo. Zhruba pětina jsou pohmožděniny. To znamená, že člověk se jenom praští a na rentgenu nic zlomeného nevidíme. Ve dvaceti třech procentech to byla podvrtnutí. Typicky špatné došlápnutí, kdy se podvrtnou kotníky nebo zápěstí,“ vysvětluje ortoped.

Specifickým úrazem je takzvaná trampolínová zlomenina, kdy se zlomí holenní kost v horní části těsně pod kolenem.

Foto: Radovan Hudák

Ortoped Radovan Hudák.

„V tom místě je těch dopadů tolik, že se kost takzvaně zbortí. Dítě přestane chodit nebo odmítá stoupnout na nožičku a teprve správným klinickým vyšetřením na rentgenu se pozná, že ta kost praskla,“ říká Hudák s tím, že při takovém úrazu mohou mít děti zasádrovanou nohu až po třísla klidně tři měsíce.

Dobrou zprávou je, že i složitější zlomeniny se u dětí hojí lépe než u dospělého člověka.

Proti klíšťové encefalitidě neexistuje lék. Komu pojišťovna proplácí očkování a jak fungují repelenty?

Neklepat

„Jedna z pacientek byla dvanáctiletá slečna, která měla 75 kilogramů a zkoušela dělat salta na trampolíně. Jak to nedotočila, tak si zlomila obě předloktí tak nešťastně, že se všechny kosti dislokovaly a způsobily otevřené zlomeniny. Podstoupila několik operací, dlouhodobou rehabilitaci a měla i poškozené nervy,“ upozorňuje lékař.

Proč je jízda na elektrokoloběžkách nebezpečná, jaké cviky mohou dětem pomoci se zlepšením fyzické kondice a proč není dobré se po zimě hned vrhnout na sportování?

Poslechněte si celý rozhovor s ortopedem Radovanem Hudákem v přehrávači v úvodu článku.

Další rozhovory s odborníky ze světa medicíny najdete zde.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám