Hlavní obsah

Ketamin není jen droga, ale i naděje pro pacienty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle psychiatrů trpí v Česku depresí a úzkostmi až 700 tisíc lidí. Podle dat Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) se počet lidí, kteří kvůli neustupující depresi a opakujícím se úzkostným stavům vyhledali odbornou pomoc, za poslední dva roky ztrojnásobil. Do podcastu Neklepat! přišla paní Kateřina, která se s úzkostně-depresivní poruchou léčí více než 10 let. Pomohla jí až ketaminem asistovaná psychoterapie, o které hovoří terapeutka Jana Tylš Adámková z Psychedelické kliniky Psyon.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Co je to ketaminem asistovaná terapie?
  • Komu se ketamin může podávat?
  • Co všechno terapie může vyřešit?
  • Jak dlouho terapie trvá?

Psychické potíže se u Kateřiny objevily už v dětství. „Byla mi diagnostikována úzkostná porucha. Nechodila jsem do školy, ale nebylo to proto, že by se mi tam děly nějaké nepříjemné věci. Byla jsem úplně normální oblíbené dítě,“ říká Kateřina v úvodu podcastu. Místo školy seděla doma v úzkostech a nedokázala domov opustit.

S psychickými problémy bojovala i v dospělém životě. „V životě musíte fungovat. Musíte si někde vydělat peníze, fungovat ve společnosti. Tak jsem se to naučila, ale na úkor svého mentálního zdraví. Teď už je to rozhodně lepší, ale v začátcích jsem jela na dřeň, abych ten den vůbec přežila,“ svěřuje se. Poté co začala poprvé užívat antidepresiva, se její život sice do jisté míry zlepšil, Kateřina ale chtěla dosáhnut větší změny.

I po smrti lze udělat dobrý skutek. Darujte nám své tělo, říká profesor Kachlík

Podcasty a pořady

Ketaminem asistovaná psychoterapie

Kateřina navštěvovala terapie, několik měsíců docházela do denního stacionáře, její stav se ale začal zhoršovat. „Hledala jsem, co bych ještě mohla zkusit, protože jsem odmítala přestat bojovat. Úplně náhodou jsem viděla na Facebooku reklamu na Psyon a oslovilo mě to,“ dodává žena, která se rozhodla podstoupit ketaminem asistovanou terapii.

Klinika Psyon se specializuje na psychedeliky asistované terapie, mezi něž patří i ta s ketaminem. „Jde o synergii farmakoterapie a psychoterapie. Jak Kateřina říkala, tak zkoušela medikaci, léky, psychoterapii. My bereme průsečík těchto dvou možností,“ vysvětluje terapeutka Tylš Adámková.

Foto: Novinky

Terapeutka Jana Tylš Adámková z Psychedelické kliniky Psyon a pacientka Kateřina.

Ketamin je registrované léčivo, které své užití nachází jak v anesteziologii, tak v psychoterapii, protože se v posledních desetiletích zjistilo, že má antidepresivní účinek a snižuje sebevražedné tendence v podstatě hned od podání dávky.

„V zahraničí se podává do žíly, na klinice jsme ho podávali tak, že ho klienti vypijí v roztoku,“ dodává terapeutka s tím, že ketamin je podle ní velmi bezpečnou látkou i proto, že lékaři používají asi pětkrát až desetkrát menší dávky než anesteziologové.

V úvodu článku si pusťte v audiopřehrávači celý rozhovor a dozvíte se, co předchází samotnému podání ketaminu, pro koho je taková terapie vhodná, zda na ni přispívá pojišťovna nebo co se děje s člověkem, jemuž je ketamin podán.

Další díly z medicínského prostředí najdete v rubrice Neklepat!.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám