Hlavní obsah

Specifická péče o pacienty vyššího věku zde chyběla. Tak jsem otevřel geriatrickou kliniku, říká profesor Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky pokrokům v medicíně se dožíváme vyššího věku, avšak seniory často trápí mnoho neduhů. Nezřídka potřebují vyhledat pomoc nejrůznějších specialistů, jenže těch je velký nedostatek. Proto v roce 2021 vznikla v pražské nemocnici Motol první geriatrická interní klinika určená pro akutní geriatrickou péči. Nejen o tom, jak tato klinika funguje, přišel do podcastu Neklepat! pohovořit přední lékař nemocnice Milan Kvapil.

Neklepat: Milan Kvapil Video: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Co má vliv na delší dobu dožití? (2:20)
  • Co na geriatrické klinice pacienty čeká? (6:30)
  • Aby pomoc byla účinná, musí pacient spolupracovat (12:01)
  • Jak je péče na geriatrické klinice hrazena? (14:35)

Geriatrickou péči potřebuje zjednodušeně člověk, který je hodně nemocný, a převážně takovou pomoc vyžadují senioři nad pětašedesát let. Ti se potýkají s různými druhy nemocí.

„První jsou nemoci, které přicházejí v jakémkoliv věku, stáří jenom trošku modifikuje ty příznaky. Pak jsou to nemoci typické pro stáří. Říká se, že máme naprogramované geneticky klouby na čtyřicet let života. A pak jsou to speciální syndromy, které jsou typické pro stáří. Tím se zabývá právě obor geriatrie a gerontologie dohromady,“ říká v úvodu podcastu profesor Milan Kvapil.

Požádat o pomoc není zbabělost, ale hrdinství, říká sociální pracovnice

Neklepat

Takovým typickým syndromem je například syndrom křehkosti, kdy se potká v jednom čase v jednom organismu několik vlivů, které vedou k jeho postupnému oslabení, chátrání, snížené výživě a slabosti.

Klinika pomáhá pacientům i doktorům

„Zdálo se mi, že právě přesně tato specifická péče, která by zohlednila problematiku vázanou na vyšší věk u pacientů, kteří jsou jinak nemocní, chybí,“ vysvětluje profesor svou motivaci k založení geriatrické kliniky. Ta má aktuálně kapacitu pětadvacet lůžek.

Protože pacienti ve vyšším věku mají často více chorob současně, je složité je ambulantně připravit na operace. Právě zde nastupuje role kliniky, která slouží ke krátkodobé hospitalizaci geriatrických pacientů. Na kliniku se pacienti mohou dostat skrze doporučení od praktického lékaře, jiného odborníka nebo mohou přímo sami zavolat.

Foto: Novinky

Profesor Milan Kvapil

Podle Kvapila klinika plní svůj účel a do budoucna se plánuje i její rozšíření. „Na přelomu jara a léta se podařilo vydiskutovat, že tato péče je ten správný směr. Pacientů přibývá, přináší pomoc, úsporu času a peněz. Je naplánováno, že zhruba do tří let bychom rozšířili kliniku na celkem sedmdesát lůžek. To znamená tři oddělení a z toho asi osm lůžek intenzivní péče. A dokonce, což je velký úkol, bychom tam rozšířili náš urgent o akutní urgentní příjem seniorů,“ dodává hrdě lékař.

Více o tom, zda péči hradí zdravotní pojišťovny a proč spolupráce pacienta úzce souvisí s úspěšnou léčbou, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete přehrát na videu nebo si ji poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám