Hlavní obsah

Příčin chronického kašle je celá řada. A nejde jen o kouření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V období podzimu a zimy se rýma a kašel nevyhnou snad nikomu z nás. Avšak ne každý kašel vyřeší sirup nebo pastilka. Kašel může mít mnoho příčin, které není radno podceňovat. Může se totiž jednat o závažné respirační onemocnění. Do podcastu Neklepat! přišel o kašli pohovořit doktor Milan Sova, který je v současnosti přednostou Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy ve Fakultní nemocnici Brno.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jaký hlen signalizuje infekci? (5:10)
  • Jaké léky způsobují chronický kašel? (10:02)
  • Co je astma? (15:10)
  • Jsou alternativy kouření cigaret tak špatné? (19:50)

„Kašel je přirozená reakce organismu, kdy se snaží zbavit různých látek, které ho nějakým způsobem dráždí. Můžou to být například různý prach, pyl nebo taky třeba infekce a hlen,“ řekl v úvodu podcastu doktor Milan Sova.

Kašel můžeme rozlišit na akutní, který je krátkodobý, a na kašel chronický. Signálem, že se jedná o akutní infekci dýchacích cest, je vykašlávání bílého hlenu na začátku nachlazení. Původem takové infekce jsou viry a na ně antibiotika nezabírají. Lékaře bychom měli vyhledat, pokud se stav nezlepší ani po deseti dnech.

Přibývá pacientů s multirezistentní tuberkulózou. Léčba je náročná, říká pneumoložka Koziar Vašáková

Neklepat

Naopak vykašlávání zeleného hlenu znamená, že je původcem bakteriální infekce. „Chronický kašel je už trošku horší, trvá déle jak dva měsíce a pokud kašleme dlouho a máme potíže, tak bychom měli vyhledat lékaře, protože může být přítomno nějaké jiné onemocnění,“ dodává lékař.

Co způsobuje chronický kašel

Chronický kašel může způsobovat například reflux, kdy se v noci troška žaludečních šťáv vrací do úst, pacient je vdechne a potom ho to dráždí. Častou příčinou jsou také alergie, astma anebo infekce jako černý kašel, který se díky očkování objevuje méně často.

Foto: Novinky

Plicní lékař Milan Sova

„Příčinou chronického kašle mohou být také závažnější onemocnění, jako třeba různé nádory plic a průdušek, protože může dojít k tomu, že nádor dráždí receptory a pacient potom pokašlává. Pokud se objeví ještě třeba vykašlávání krve, tak to už by určitě mělo znamenat, že má běžet k lékaři a nechat se vyšetřit,“ vysvětluje Sova.

Kašel mohou způsobovat i některé léky. Nejčastěji se jedná o léky na vysoký krevní tlak, tzv. ACE-inhibitory. Spouštěčem chronického kašle může být i chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), která spočívá v zúžení dýchacích cest.

Hlavním rizikovým faktorem je kouření

Nejčastější příčinou CHOPN a hlavním rizikovým faktorem pro rozvoj chorob projevujících se chronickým kašlem je kouření. Právě kuřáci chronický kašel mohou ignorovat a brát ho jako běžnou součást kuřáctví.

Chladnější bydlení je zdravější, pokud nejsme už moc zdegenerovaní, říká imunolog

Podcasty a pořady

Měli by však vyhledat lékaře, pokud se kašel zhoršuje nebo mění svůj charakter – tedy například ten, kdo měl kašel suchý a dráždivý, najednou začne vykašlávat hlen.

Více o tom, jak škodlivá jsou zařízení na nahřívaný tabák a zda kašel vyléčí babské rady, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám