Hlavní obsah

Jiří Novotný: Kdo neustojí tlak, nemá ve Spartě co dělat

Dlouhé roky byl na Letné kapitánem a v rudém dresu získal 14 ligových titulů, což je zřejmě nepřekonatelným rekordem. Sparťanská legenda Jiří Novotný je hostem další epizody podcastu Dobojováno, kterou moderuje Jakub Štěpánek.

Hostem Dobojována byl Jiří Novotný.Video: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Sparťanem od dětství (1:01)
  • S reprezentací bez stříbra (6:42)
  • Báze v Rusku (14:35)
  • Nečekané starty v Rakovníku (20:34)
  • Současný stav Sparty (26:31)

Jméno Jiřího Novotného rezonuje zřejmě v každém fanouškovi Sparty. Mnohými je považován za jednu z vůbec nejvýraznějších postav týmu, který v druhé polovině devadesátých let jen těžko hledal na tuzemské scéně přemožitele.

Novotný vyhrál tuzemskou nejvyšší fotbalovou ligu celkem čtrnáctkrát. Všechny tituly má pochopitelně se Spartou. „Asi je to už nepřekonatelné. Doba se změnila, dneska kluci odchází do ciziny mnohem dřív,“ přemýšlí Novotný, který přitom mohl na začátku kariéry do ligy nastoupit v úplně jiném dresu.

„Tehdy byla nabídka od Bohemky a Zbrojovky, ale naše rodina je sparťanská, takže nebylo nakonec co řešit,“ usmívá se bývalý kapitán Letenských, který si ještě po padesátce zahrál třeba za Rakovník a dnes je trenérem rezervy Žižkova. Tedy v místech, kde svoji trenérskou kariéru rozvíjel i současný trenér rivalů ze Slavie. Takovému srovnání se ale Novotný vyhýbá.

„Já se nikam necpu, ani nemám manažera. Trénování mě baví a uvidíme, kam mě cesty zavedou,“ zůstává nohama na zemi Novotný, který v závěru rozhovoru zhodnotil i současné výkony Sparty. Na celý rozhovor se můžete podívat na videu, případně si jej pustit v audio přehrávači v úvodu článku.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?

Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Anglické slovo „podcast“ pochází ze spojení slov „iPod“ a „broadcast“, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent.

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „Dobojováno“. Sledovat nás můžete také na Spotify, Apple Podcastech či Podcasty.cz

Podcast roku zná letošní vítěze, u odborné poroty zabodovalo i Dobojováno

Podcasty a pořady

Děkujeme všem čtenářům za hlasy v anketě Podcast roku, kde bylo Dobojováno odbornou porotou vyhlášeno druhým nejlepším podcastem v kategorii Sport.  

Reklama

Výběr článků

Načítám