Hlavní obsah

Dva roky žil v Japonsku. Češi by se od místních mohli učit zdvořilosti, míní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko si spousta evropských turistů představuje jako zemi zaslíbenou, kde vše funguje podle přesně stanoveného řádu. Realita je však trochu odlišná, míní Čech Dalibor Skoupil, který v zemi vycházejícího slunce dva roky pracoval a napsal o ní také knihu Japonský občasník. Do tamní mentality je podle něj takřka nemožné proniknout, je totiž velmi specifická, za což může i geografická izolovanost.

Foto: Novinky

Pas a pusu

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Co může turistu při první návštěvě Japonska šokovat? (7:23)
  • Jací jsou Japonci, a proč neumějí říkat "ne"? (12:48)
  • Jak se žije v mnohamilionovém Tokiu? (15:20)
  • S jakými zvyky, tradicemi a svátky se může člověk v Japonsku setkat? (26:03)
  • Co nabízí Japonsko z hlediska gastronomie vyjma suši? (43:04)
  • Co bychom si mohli vzít z Japonska za vzor? (47:00)

„Japonsko se návštěvníkům skutečně jeví jako snový svět, kde vše funguje. Na druhou stranu, člověk při poznávání nové kultury prochází takovými dvěma obdobími. V prvním se mu zdá, že je vše skvělé a úžasné, ale po zhruba půlroce začne střízlivět,“ míní Skoupil, který se do Japonska vydal na pracovní stáž.

Zemi vycházejícího slunce předtím už několikrát navštívil, zhruba tedy věděl, co může očekávat. Zcela proniknout do Japonska, tamní mentality a kultury se ale podle něj mnoha cizincům nepodaří ani po desítkách let života.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?

Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Anglické slovo „podcast“ pochází ze spojení slov „iPod“ a „broadcast“, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent.

„Japonci si člověka moc nepouští k sobě. Jsou vynikající kolegové, v práci vše funguje, pokud někoho o něco požádáte, tak vám vyhoví, ale nejsou to kamarádi. Necítíte mezi nimi vřelost vztahů,“ připouští Skoupil. Podle něj je to historickým kontextem i geografickou polohou, která předurčila Japonsko k jisté izolovanosti. Dodnes je tamní společnost velmi homogenizovaná a tvoří ji z drtivé většiny místní, nikoli přistěhovalci či expati.

Foto: Adam Mogyorosi, Novinky

Dalibor Skoupil je autorem knihy Japonský občasník.

Japonsko je podle Skoupila také zemí zásadních kontrastů. Na jednu stranu proslulo svou modernitou a důrazem na technologie, na straně druhé je tradicionalistické a tamní byrokracie je v porovnání s českou nesrovnatelně komplikovanější a únavnější. „Pokud začnete hlouběji pronikat do tamní kultury, zjistíte, že to má vždy nějaký háček. Ale v žádném případě nechci tamní lidi hanit, jen chci podotknout, že je ta země trochu jiná, než jak ji vnímáme,“ uvedl Skoupil v podcastu.

Vyzdvihnout si podle něj zaslouží například japonská zdvořilost, kterou Češi někdy postrádají. „Kulturní šok mě čekal hned po návratu domů na letišti. Když jsem jezdil po Japonsku autobusem, byla to poklidná jízda, řidič je celý v obleku, má rukavičky a vše komentuje, například, že se rozjíždí. Tady jsem měl co dělat, abych při té zběsilé jízdě udržel sebe a kufr,“ konstatuje Skoupil.

Japonsko se otevírá světu
Vyrazit do Japonska je opět jednodušší. Právě dnes, v úterý 11. října, uvolňuje země nejzásadnější cestovní opatření. Dosud prakticky nepovolovala vstup sólo turistům, ale jen organizovaným skupinám.

Také z turistického hlediska má Japonsko mnoho co nabídnout. Ať už je to chaotické Tokio, kde žijí desítky milionů lidí, exotická Okinawa, nebo tradiční Kjóto. Lákadly jsou také některé tradiční svátky, jako například Hanami, kdy se oslavují kvetoucí sakury, Obon, který je obdobou našich dušiček, nebo Zlatý týden Ōgon Shūkan, kdy se slaví svátků hned několik. Celou epizodu naladíte v audio přehrávači v úvodu článku.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Pas a pusu“.

Podcast Pas a pusu přináší každé druhé úterý příběhy z blízkých i vzdálených koutů planety, povídání o exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech, turistických lákadlech i gastronomii. Pusťte si Pas a pusu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám