Hlavní obsah

Politoložka Dvořáková: Koalice ANO a ODS? Část občanských demokratů je ochotná do toho jít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stabilitě pětikoaliční vlády pomohl rok bez voleb. Letos nás ale čekají hned troje volby a ve stranách vypukne panika, že ztrácejí svoji identitu. Tak vidí situaci politoložka Vladimíra Dvořáková. O soudržnosti vládní koalice, výjezdech Víta Rakušana do regionů i nadcházejících volbách jsou další Chuťovky nejen z ekonomiky a politiky.

Chuťovky: Vladimíra DvořákováVideo: Novinky

 
Článek

Politolog Jiří Pehe napsal ve svém komentáři na ČRo Plus: „Vládní koalice působí na začátku druhé poloviny mandátu poněkud bezcílně, ba bezradně. Bez společných reformních cílů se chtě nechtě začnou drát do popředí především rozdíly mezi jednotlivými stranami…“ Také se vám zdá, že vláda už vyčerpala svůj reformní náboj a že je bezcílná a bezradná?

Ono se dá těžko říci, jestli se vůbec vyčerpal nějaký reformní náboj, jestli tady byly založeny nějaké další reformy. Zdá se, že se spíše řešily aktuální problémy, což samozřejmě také vyvolává určité napětí, protože vláda vždy argumentovala, co nyní musí udělat, ale neříkala, co třeba po těch nepříjemných krocích chce dělat dalšího. Navíc pokud by ty reformy měly mít negativní dopady, vždycky chvilku trvá, než si veřejnost zvykne. Proto se to dělá v první polovině mandátu a ta druhá polovina by měla ukazovat, že ty výsledky k něčemu vedou.

Situace letos mohla být lepší, kdyby lidé cítili, že vláda ví, co dělá

Chuťovky

Přesně tohle teď vláda říká, že teď se to ukáže.

Rétoricky se to říká, ale nejsem si úplně jistá, jestli skutečnost bude taková. Samozřejmě pro vládu je docela příjemné, že inflace konečně klesá, ale zase je to spíš návrat k normalitě než něco, co by bylo převratné. A nevíme, jestli se podaří dojít k cílům, o kterých se mluví.

Přece jen ale Marian Jurečka má před sebou ještě velkou agendu – změnu v důchodech. Ivan Bartoš zase téma digitalizace a dostupného bydlení. Ministr školství teď digitalizuje přijímačky, ministryně obrany Černochová podepsala nákupy F35. Jsou to velká témata, neukazuje to tedy na to, že vláda je stále akceschopná a stabilní?

Řekla bych, že u této vlády byl největší přínos to, že jsme dva roky neřešili, kdo s kým mluví, nemluví a kde jsou jaké konflikty, jako v minulosti, kdy se každý týden řešilo, jestli vláda padne nebo nepadne.

Ono té stabilitě nesporně prospělo, že loni nebyly žádné volby. Nyní se ale dostáváme do situace, kdy nás už volby čekají, a nikoliv nevýznamné, byť si mohou lidé myslet, že volby do Evropského parlamentu nejsou tak důležité. Ale popravdě řečeno, vždy je to signál, jak si kdo stojí. Pak jsou i krajské volby, senátní volby a najednou strany začínají propadat panice, že ztratily svoji identitu, svoje voliče, že nekomunikují tak, jak by měly.

Lidovci už dost propadají panice

Před pár dny se předsedovi STAN Vítu Rakušanovi podařil špatný výrok ohledně vykoupení minoritního podílu ČEZ. Schytal za to kritiku třeba od kolegyně Pekarové Adamové z TOP09. Ta řekla, že by za to místopředseda vlády měl nést veškeré důsledky. Byla to ostrá kritika, nebo naopak opatrná, když vlastně vůbec nepadlo, jaké důsledky to mají být?

Samozřejmě že je opatrná, protože není zájem, aby se něco vyhrocovalo. Ale on tento výrok o ČEZ spíše otevřel otázku, jestli má vláda jasnou představu, co dělat s energetikou, jak zabránit tomu, aby tíže určitých problémů přecházela na běžné občany, pro které je těžko pochopitelné i to, že my značnou část energie vyvážíme a zároveň jsme vlastně státem, kde jsou ty platby za energie skoro nejvyšší v Evropě. Výrok samotný zase ukázal na neprofesionalitu.

Tu debatu mu byl čert dlužen. Rakušan řečmi o znárodnění ČEZ vyvolal další zmatek

Ekonomika

Co ostatně říkáte na výjezdy Víta Rakušana s názvem Bez cenzury po republice? Je to už jeho předvolební kampaň?

Samozřejmě že to je kampaň, která chce zviditelnit STAN, který se v koalici ztrácí. On sám říká, že chce opustit bublinu, ve které politici žijí. Já si myslím, že to je asi nejméně šťastný způsob, jak to udělat. Může sice vypadat pan Rakušan jako frajer, že se nebojí jít do hospody a pokecat s chlapy u piva. Ale popravdě řečeno pokud by opravdu chtěli znát problémy lidí, tak myslím, že by výjezdy měly být častější a mnohem cílenější. Třeba jít jednat s pracovníky sociálních služeb, na úřad práce, na místní policii. Aby lidé viděli, že se zajímají o konkrétní témata.

Může i tohle způsobit nějaký rozkol v pětikoalici? Právě tahle individuální aktivita Víta Rakušana, obzvlášť když se stanou takové chyby jako s ČEZ?

Ano, ale je to docela logické. Dva roky se drželi a teď přijdou volby. Strany sledují průzkumy veřejného mínění a vidí, že jsou na tom hodně špatně. Lidovci už dost propadají panice nejenom kvůli večírku, ale i celkově v tom smyslu, že ztrácejí svoji základnu. A není to tak dlouho, co se jim nepodařilo dojít do Sněmovny. Takže by neradi zopakovali tento výsledek.

Myslím, že všechny strany se budou pokoušet nějak zviditelnit. Piráti a STAN to mají trochu jednodušší, protože nejsou v koalici SPOLU a jdou do evropských voleb samostatně.

Takže čekáte i víc ostrých střetů mezi jednotlivými lídry?

Čekám spíše více aktivit. Že se budou strany snažit, aby prosadily ve vládě něco ze svých prvků. Aby lidé viděli, že oni mají zásluhu na něčem pozitivním.

Jestli by nějaká koalice měla vzniknout, tak zatím to vypadá, že by vznikla koalice ANO a ODS. Část ODS si myslím, že je ochotná i vlastně připravená na to, do této koalice jít.

Jak premiér Petr Fiala drží pohromadě koalici? Postupuje správně, když dojde na chyby a problémy? Protože řadu z nich se už pětikoalici podařilo zamést pod koberec.

Já znám Petra Fialu dlouhá léta a on byl vždycky člověk, který dokázal komunikovat, snažil se vyhledávat to, co by spojovalo. Což neznamená, že by si nebyl vědom některých mocenských věcí, není ale typ, který by ostatní uměl nějak výrazně naštvat. A myslím, že to je právě díky němu, že koalice vydržela dva roky bez větších vnitřních problémů, ale zázraky dělat nemůže. Navíc je tu i otázka, jak dalece je silné postavení Petra Fialy v rámci ODS, jaká je strategie po příštích volbách, jaké spojence bude případně ODS hledat apod.

Takže když se pořád avizuje a očekává, že SPOLU půjde v tomto složení i do voleb v roce 2025, tak to nevidíte jako úplně jistou věc?

Nelze to vyloučit, že by šli spolu. Ale pak je otázka, které strany by byly ochotny vytvářet i další koalice na vládní úrovni. V tomto momentě to průzkumy neukazují příliš pozitivně. A popravdě řečeno, jestli by měla nějaká koalice vzniknout, tak zatím to vypadá, že by vznikla koalice ANO a ODS.

Část ODS si myslím, že je ochotná i vlastně připravená na to do této koalice jít. Nedovedu si představit třeba TOP 09, jak by šla společně s ANO, tam byly vztahy silně vyhrocené. No a pro KDU-ČSL, která vždycky byla schopna jít do různých koalic, tak je vůbec otázkou, jestli se do parlamentu dostane a jestli bude schopna zastávat vlastní politiku.

Nehodil také do soudržnosti pětikoalice pomyslný granát prezident Petr Pavel tím, že v novoročním projevu zvedl téma přijetí eura? Zrovna před červnovými evropskými volbami to asi bude velmi diskutované a ODS je zásadně jako jediná v koalici proti.

To tak svým způsobem může být. Já bych viděla jako ještě větší problém to, že v evropských volbách kandidují na společné kandidátce koalice SPOLU strany z různých frakcí, které mají úplně rozdílný pohled na Evropu. Hlavně KDU-ČSL to příliš neprospěje. Kandidátku vedou lidé, kteří jsou euroskeptičtí. Lidovci byli vždycky proevropští, takže to nemají jednoduché.

Chuťovky jsou podcast z politiky, ekonomiky a společnosti. Hosté Evy Mikulecké z řad odborníků glosují svižně a jasně podstatné dění. Krátce a s nadhledem o tématech, ve kterých se už neztratíte.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám