Hlavní obsah

Znovu se bude tvořit nebezpečná ledovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od sobotního večera se na řadě míst Česka bude opět tvořit ledovka. Před nebezpečným jevem v sobotu varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Živák: Aktuální záběry z panoramatických kamer 9. 12. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ledovka se bude tvořit především na západě a jihu Čech, postupně se ale bude přesouvat východně až na jihozápad Moravy.

Výstraha platí od sobotních 18:00 do nedělních 6:00 pro kraje Středočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký. Později od sobotních 23:00 do nedělních 10:00 pro kraje Středočeský, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský a Vysočinu.

V postižených krajích se očekávají teploty lehce pod nulou nebo kolem nuly. Ledovka podle meteorologů může vzniknout při mrznoucím dešti. Hrozí problémy v dopravě, nebezpečná ale bude i chůze po chodníku.

Namrzlé silnice komplikovaly dopravu na západě Čech a ve středních Čechách už v noci z pátku na sobotu, a to zejména v Karlovarském kraji. Dálnice D6 musela být na několik hodin kvůli řadě nehod uzavřena.

Dopravní nehoda u Letiště Václava HavlaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Ledovka, námraza, zmrazky, náledí

LEDOVKA

– souvislá, zpravidla homogenní průhledná ledová usazenina s hladkým povrchem. Tvoří se zmrznutím přechlazených kapiček mrholení, dešťových kapek na předmětech, jejichž teplota je mírně pod 0 stupňů Celsia.

NÁMRAZA

– v silniční dopravě se pojem námraza používá pro všechny formy ledových usazenin na vozovkách včetně náledí a zmrazků. Může se vyskytovat na elektrických sloupech, stromech atd. V letecké dopravě se používá několik druhů námrazy, a to podle rychlosti a teploty, při níž vzniká.

ZMRAZKY

– termín používaný pro formu náledí, které vzniká opětovným zmrznutím zcela či částečně roztátého sněhu.

NÁLEDÍ

– ledová vrstva pokrývající zemi, na rozdíl od ledovky zde na zemi mrznou nepřechlazené dešťové kapky či kapky mrholení. Vzniká, je-li teplota povrchu pod 0 stupňů Celsia.

Tající sníh vytopil byty v paneláku na Orlickoústecku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám