Hlavní obsah

Výhled meteorologů: Příští týden už s příjemnějšími teplotami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco tento týden by měl být spíše chladný, další tři očekávají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) teplotně průměrné až slabě nadprůměrné. Uvedli to ve svém pravidelném výhledu. Tento týden přinese také zřejmě nejvíc srážek.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Výhled se týká období čtyř týdnů od 15. května do 11. června. Nejchladnější by měl být podle meteorologů aktuální týden, očekávají ho teplotně podprůměrný.

„Průměrné minimální noční teploty se budou pohybovat kolem 8 °C, uprostřed týdne jen kolem 5 °C, na konci již kolem 12 °C. Maximální denní teploty budou na začátku kolem 15 °C, uprostřed týdne jen kolem 13 °C, na konci až 23 °C,“ uvedli meteorologové.

Až do pátku by podle aktuální předpovědi neměly teploty překročit dvacítku – ve středu má být dokonce nejvýš 7 až 11 °C, na severozápadě Čech místy kolem 14 °C – v sobotu už by ale v maximech měly stoupat na 19 až 23 °C a v neděli a zkraje příštího týdne na 21 až 26 °C.

Proprší půl týdne, pak se oteplí

Počasí

Další tři týdny výhledu čekají meteorologové teplotně průměrné až slabě nadprůměrné. „Relativně nejteplejší by měl být poslední týden období s minimálními teplotami kolem 11 °C a nejvyššími kolem 22 °C,“ dodal ČHMÚ.

Období jako celek čekají meteorologové srážkově průměrné s úhrny 10 až 15 mm, výjimkou ale bude první týden. „Bude výrazně nadprůměrný s možným úhrnem až kolem 28 mm,“ uvedli.

S tím souvisí i výstraha, kterou vydali pro část území a která platí od úterního odpoledne do středečního rána.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Meteorologové varovali před vydatným deštěm

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám