Hlavní obsah

Vltava v Českém Krumlově už je na nejvyšším stupni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Třetího stupně povodňové aktivity už dosáhla Vltava v Českém Krumlově na jihu Čech. Hladina řeky stoupla na 220 centimetrů. Radnice proto zabezpečila kritická místa poblíž vody.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Hladina Vltavy v Českém Krumlově už je opět na třetím stupni

Článek

O vývoji situace informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém facebookovém profilu. Vodohospodáři reagovali na vydatné srážky a začali během středečního odpoledne vypouštět z lipenské nádrže více vody, hodnota se zvedla ze 74,5 kubíku za vteřinu na 90.

„Předpokládáme, že takto zvýšený odtok by měl vydržet několik dní. Retenční prostor přehrady je zatím z větší části prázdný,“ ujistil mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Letošní Vánoce byly pro hasiče rekordní. Na vině je hlavně počasí

Krimi

V Českém Krumlově proto už odpoledne připravili hasiči pytle s pískem. Povodňová komise zabezpečila krizová místa kolem řeky, která jsou ohrožena zatopením.

„Pokud ovšem začne mezi Lipnem a Českým Krumlovem pršet, může to dál řeku zvedat,“ sdělil Novinkám starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády (ANO).

Ani očekávaných 235 centimetrů, na které by měla Vltava vystoupat, by však podle něj nemělo způsobit větší škody.

Třetí stupeň hrozí také na Otavě, konkrétně v profilech Stodůlky, Rejštejn a Sušice. „Model na čtvrteční ráno už není tak špatný jako původně, ale uvidíme,“ řekl starosta Sušice Petr Mottl (ODS).

Foto: město Český Krumlov

Hasiči v Českém Krumlově umisťují pytle s pískem.

Hasiči průběžně vyčistí koryto řeky, aby ho neucpávaly velké větve či kmeny stromů, připravené mají také tři náklaďáky, kde jsou pytle s pískem.

„V lokalitě Na Fufernách, kde se voda trochu vylévá, jsou přichystané zábrany. Místo jsme označili páskou, aby sem lidé zbytečně nechodili,“ doplnil Mottl.

Podle hydrologa Martina Pechy bude záležet především na množství srážek, které ještě přijdou. Na Šumavě by mělo spadnout do čtvrtečního večera místy 60 až 90 milimetrů.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Zaplavená louka u obce Mlékojedy u Litoměřic s chemičkou Lovochemie

Druhý stupeň platí pro povodí horního Labe a horní Moravy. Hladina Vltavy v Praze by měla zůstat na prvním stupni. V hlavní metropoli jsou však od středečního odpoledne veřejnosti nepřístupné náplavky.

Lidé v přístavištích také uklízejí lodě. Protipovodňová vrata jsou zavřená na Smíchově, už od Vánoc také na Čertovce. Na Zbraslavi připravují zábrany. Nadále nefungují přívozy P1 a P2 přes Vltavu.

Podle předpovědí bude opět stoupat hladina dolního Labe. V pátek pravděpodobně dosáhne třetího stupně.

Vedení Ústí nad Labem čeká na opravu vadného dílu protipovodňové vany na hlavním tahu na Děčín, kterou po svátcích řeka částečně zaplavila. Řidiči tak byli odkázáni na objízdné trasy přes centrum města, kde pak popojížděli svými vozy v dlouhých kolonách.

Foto: David Taneček, ČTK

Po silných deštích stoupla hladina vody v labské přehradě Les Království u Dvora Králové nad Labem téměř o tři metry.

Podle primátora Petra Nedvědického (ANO) se zasekla zpětná klapka, proto stavba nezafungovala, jak měla. „Rozsah opravy zkoumali dnes na místě technici,“ řekl Novinkám mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

V Děčíně zůstává uzavřená silnice do Dolního Žlebu, která je částečně pod vodou stejně jako přilehlá cyklostezka. „V pohotovosti zůstává vlak Českých drah pro případ, že by ho potřebovaly záchranné složky,“ řekl Novinkám mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil.

Foto: David Taneček, ČTK

Silné deště vzedmuly hladinu Labe ve Vestřevi na Trutnovsku.

FOTO: Povodně na Labi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám