Hlavní obsah

Ve francouzském Biarritzu bylo skoro 43 stupňů, v pátek zemřeli dva senioři

– Paříž/Madrid/Řím/Berlín

Ve francouzském letovisku Biarritz ležícím u Biskajského zálivu v sobotu odpoledne naměřili 42,9 stupně Celsia, což je doposud nejvyšší hodnota na tomto místě. Na mnoha místech Francie padly červnové rekordy. Současná vlna veder ve Francii přišla v průběhu roku doposud nejdříve za posledních 75 let, uvedla meteorologická služba Météo France. Neobvykle horké počasí trápí i jiné evropské země.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Doposud nejvyšší naměřené teplota v Biarritzu, 40,6 stupně Celsia, pocházela ze srpna 2003. Měsíční rekordy byly překonány například v Bordeaux, Rennes, Cognacu nebo v Nantes. V některých francouzských městech byl vstup do muzeí, která mají klimatizaci, zdarma, aby se lidé mohli ochladit. V Paříži zůstaly zavřené některé městské plovárny kvůli stávce, píše agentura AFP.

„Jde opravdu o výjimečnou situaci,” upozornila dříve během soboty Météo France.

Česko zažilo první supertropický den roku

Počasí

Dvě třetiny Francie jsou postiženy vlnou vedra, s níž se země potýká několik dní. Třináct departementů (zhruba desetina) zejména na jihozápadě je na mapách označeno červenou barvou, protože tam hrozí teplotní maxima. Oranžovou barvu, která znamená o stupeň mírnější varování, mají desítky dalších departementů po celé zemi.

Už v pátek padl červnový teplotní rekord na 11 místech včetně Carcassonnu, kde naměřili 40,4 stupně Celsia. V červeně vyznačených departementech úřady zrušily kulturní i sportovní akce. V departementu Haute-Saône dostalo na hřišti u školy úpal deset dětí. Stanice France Info uvedla, že v pátek zemřeli dva senioři na pláži v Pornichetu na pobřeží Biskajského zálivu. Osmdesátiletý muž si v odpoledním vedru lehl na přímé slunce a zřejmě dostal infarkt. Později pak ve vodě zkolaboval o dva roky starší muž. Teplota vody v té době byla 16 stupňů, kdežto vzduch měl 35 stupňů.

Hrozí lesní požáry

Francouzská ministryně zdravotnictví Brigitte Bourguignonová řekla, že vedra uhodila dříve než obvykle a jsou delší, než se počítalo. Historická vlna vedra, která Francii zasáhla v roce 2003, si vyžádala 15 tisíc životů. Za ohrožené jsou považováni bezdomovci, jimž nyní Červený kříž distribuuje vodu. Počasí musí svůj rozvrh přizpůsobovat zemědělci, kteří se snaží pracovat ráno a pak před setměním. Ve sklenících se teploty šplhají na 55 stupňů.

Česko zasáhnou vedra, varovali meteorologové

Počasí

V současném horkém a suchém počasí hrozí lesní požáry, v sobotu hořelo například v departementu Tarn na jihu Francie.

Agentura DPA uvádí, že od noci na neděli jsou pro francouzské pobřeží Atlantského oceánu a pak pro oblasti dále k východu hlášeny bouřky. Lokálně je může provázet silný vítr.

S vedrem zápasí také Španělsko, kde bylo ze zábavního parku Puy du Fou v centru země kvůli požáru evakuováno 3000 lidí. Hořelo také u hranice s Portugalskem, kde požár zničil 6000 hektarů,a evakuovat bylo třeba 200 lidí. S požáry hasiči zápasí i v Katalánsku. V Léridě shořel les na 1000 hektarech, v sousední Aragonii požáry vypálily plochu 1200 hektarů.

Severoitalská Lombardie chystá kvůli velkému suchu vyhlášení mimořádného stavu. Oblast kolem řeky Pád zažívá největší sucho za posledních 70 let a tamní zemědělci varují, že to bude mít ničivý dopad na letošní úrodu.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Žena se chladí u fontány v zahradě Trocadero u Eiffelovy věže v Paříži, čtvrtek 16. června 2022. Očekává se, že horké počasí bude v celé zemi trvat několik dní.

Německo v sobotu zažilo nejteplejší den letošního roku, ve městě Waghäusel ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko rtuť teploměru ukázala 37,1 stupně Celsia.U braniborského Treuenbrietzenu hoří už od pátku les. Požár, který původně zasáhl 60 hektarů, se podařilo zmenšit na 40 hektarů, hasiči do akce nasadili i vrtulník. DPA uvádí, že vlaky mířící do letovisek u Baltského moře byly plné. V neděli se očekávají ještě vyšší teploty, v okolí Jeny nebo Chotěbuzi na východě země by mohlo být až 38 stupňů Celsia.

Vědci varují, že kvůli změnám klimatu jsou vlny intenzivních veder častější, závažnější a přicházejí dříve během roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám