Hlavní obsah

Česko zasáhnou vedra, varovali meteorologové

Čechy a jih Moravy čeká tropický víkend, při kterém budou teploty překračovat zejména v západní, případně severozápadní polovině Čech až 34 stupňů. Vzhledem k horkému a suchému počasí bude od soboty na celém území České republiky hrozit riziko vzniku a šíření požárů. Částečně by pak mohlo polevit díky studené frontě, která bude přes Česko přecházet v pondělí. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Článek

Upozornění ČHMÚ na teploty přes tropických 30 stupňů platí na sobotu pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj, přičemž především ve středních Čechách může být místy až 34 stupňů Celsia.

V neděli meteorologové očekávají třicetistupňové vedro vedle těchto regionů také v Jihočeském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině a jihu Moravy. Zejména v západní polovině Čech pak bude minimálně o tři stupně ještě tepleji.

O víkendu budou tropy. Teploty vystoupají až na 36 stupňů

Počasí

S ohledem na vysoké teploty meteorologové doporučují lidem ve zmíněných oblastech dodržovat pitný režim, omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

Na železnici podle nich hrozí nebezpečí vybočení a lomů kolejnic po roztažení horkem.

Hrozí vznik požárů

Současně meteorologové od soboty rozšířili upozornění na možné požáry na celé území Česka. Dosud tato výstraha platila jen pro severozápadní polovinu Čech, kde bude nově v platnosti s vysokým stupněm nebezpečí.

"V pondělí bude od severozápadu přecházet přes naše území studená fronta, která riziko vzniku požárů částečně sníží," doplnili meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám