Hlavní obsah

Zemřel americký profesionální surfař Mikala Jones. Osudným se mu stalo to, co miloval nejvíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 44 let přišla o život surfařská hvězda Mikala Jones. Američan pocházející z Havaje zemřel v neděli na indonéských Mentavajských ostrovech při surfování. Podle serveru Surfline mu ploutev na jeho prkně přetrhla stehenní tepnu, což vyústilo v masivní krvácení. 

Foto: Profimedia.cz

Mikala Jones na archivním snímku

Článek

Nehoda se podle serveru Surfline odehrála v neděli ráno na ostrově Sipora, jenž je součástí indonéských Mentavajských ostrovů ležících u západního pobřeží Sumatry.

Při surfování, které je v těchto končinách vyhlášené, utrpěl asi deseticentimetrovou ránu v oblasti levého třísla. Podle zmíněného serveru mu s největší pravděpodobností ploutev na jeho prkně při pádu přetrhla stehenní tepnu, jež dodává krev do dolních končetin.

V Austrálii pátrají po surfaři, našli prkno s otisky žraločích zubů

Svět

Navzdory tomu, že byl Jones, jenž v letovisku Awera Resort pobýval společně se svou ženou a třemi dětmi, následně převezen do nemocnice, lékaři mu už nedokázali pomoci.

O smrti otce na svém instagramovém profilu informovala i dcera Isabella. „Táta měl nehodu a bohužel to nezvládl. … Kéž bys tu byl stále s námi. Ještě jsi neměl odejít, je příliš brzy. Přála bych si, aby se tohle nikdy nestalo, abychom se probudili a šli si ráno společně zasurfovat,“ napsala mimo jiné k příspěvku s několika fotkami.

Surfařská komunita mu vzdala hold

Jonesova smrt okamžitě spojila celou surfařskou komunitu v čele s nejlepšími světovými surfaři, kteří Jonesovi na sociálních sítích vzdali hold.

„Mikalo, byl jsi jedinečný. Legrační, klidný, průzkumník, průkopník, ale především milující manžel a otec,“ napsal na Instagramu například australský trojnásobný mistr světa v surfování Mick Fanning, jenž mimo jiné v roce 2015 přežil útok žraloka.

Jones byl známý především díky videím, která pořizoval během projíždění obřích vln. „Díky záběrům, které natáčel svou GoPro kamerou, byl Mikala jedním z nejfotogeničtějších surfařů 21. století,“ uvedl server časopisu Surfline.

40 hodin ve vlnách. Australský surfař trhl světový rekord

Muži

KVÍZ: Máte rádi adrenalin? Otestujte své znalosti v extrémních sportech

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám