Hlavní obsah

KVÍZ: Máte rádi adrenalin? Otestujte své znalosti v extrémních sportech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste nadšeným fanouškem extrémních sportů, nebo se některému z nich dokonce aktivně věnujete? Ať už vás zajímá snowboarding, surfing či třeba paragliding, ověřte si své znalosti v našem kvízu a o výsledky se podělte se čtenáři v diskusi. Učinit tak samozřejmě můžete i v případě, že se adrenalinu vyhýbáte velkým obloukem. Nasát nové informace totiž není nikdy od věci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
1. O bungee jumpingu jste už určitě slyšeli. Který z následujících je ten úplně nejdelší?
Foto: Profimedia.cz
2. Statická apnoe, tedy výdrž v klidovém stavu na jeden nádech, kdy plavec splývá na hladině obličejem otočeným ke dnu, je jednou z disciplín volného potápění, známého též jako freediving. Jaký je v této disciplíně světový rekord?
Foto: Profimedia.cz
3. U vodních sportů a čísel ještě chvíli zůstaneme. Kolik podle Guinnessovy knihy rekordů měřila nejvyšší vlna, která byla pokořena při surfingu?
Foto: Rafael Marchante, Reuters
4. Teď otázka z lehčího soudku. Tento člověk je známý tím, že se mu jako prvnímu v historii skateboardingu, v roce 1999 na závodech X-Games v San Franciscu, podařilo úspěšně provést obrat o 900 stupňů. V roce 1998 rovněž započal spolupráci s firmou Activision, jež vytvořila sérii počítačových her o jízdě na skateboardu. Jak se jmenuje jedna z největších legend ve světě skateboardingu?
Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky
5. Mezi extrémní sporty patří nepochybně i horolezectví. Nejvyšší horu světa Mount Everest pokořilo již množství lidí, kterým při výstupech asistují místní Šerpové. Nejvyšší počet úspěšných výstupů na „střechu světa“ má za sebou aktuálně nepálský Šerpa Kami Rita. Kolikrát se mu to podařilo?
Foto: Tashi Sherpa, ČTK/AP
6. Za jeden z nejnebezpečnějších, ne-li vůbec nejnebezpečnější extrémní sport na světě, je považován ten, jehož náplní je skákání z pevných objektů, např. ze skal, z komínů, budov či antén a následným otevřením padáku. Jak se tento sport, který můžete vidět na fotce, jmenuje?
Foto: Reuters
7. Od kterého roku je windsurfing na olympijských hrách?
Foto: Shutterstock
8. Felix Baumgartner je parašutista a extrémní sportovec, který je známý především díky svému skoku ze stratosféry (14. října 2012), během něhož překonal hned tři světové rekordy – nejvyšší dosažená výška balonu s lidskou posádkou (cca 39 002 m), skok z nejvyšší výšky nad zemským povrchem (cca 39 000 m) a nejvyšší dosažená rychlost při volném pádu (cca 1 170 km/h). Z jaké země Baumgartner pochází?
9. Začátkem roku 2023 zemřel známý americký jezdec rallye a hvězda divokých driftovacích jízd s názvem gymkhana Kenneth Block. Osudnou se mu však nestala nehoda při závodění s rychlými auty, ale...
Foto: JA/Everett Collection, Profimedia.cz
10. Dne 7. srpna 2010 se v tomto „sportu“ konalo v pořadí 12. mistrovství světa, bylo ale historicky posledním, neboť během tohoto šampionátu jeden z finalistů – Rus Vladimir Ladyženskij – zkolaboval a krátce poté zemřel. Později se navíc ukázalo, že v této soutěži podváděl, což bylo podle lékařů právě tím, co ho připravilo o život. O čem je řeč?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Zbožňujete kávu? Jak moc se v ní vyznáte?

Muži

KVÍZ: Jak dobře znáte legendární duchařské horory?

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám