Hlavní obsah

Zaměstnanci se odvděčili majiteli firmy, který jim dramaticky zvýšil mzdy

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel americké společnosti Gravity Payments Dan Price se před rokem a něco stal slavným. Jeho jméno obletělo svět poté, co zvednul ve firmě minimální mzdu na 70 tisíc dolarů ročně. Zaměstnanci se mu teď za tento čin odvděčili dárkem.

Foto: Gravity Payments

Dan Price a jeho nové auto

Článek

Price zvedl mzdy loni, když si podle všeho přečetl vědeckou studii, v níž stálo, že lidé vydělávající méně než 70 tisíc dolarů ročně mohou být šťastnější jen díky tomu, že budou vydělávat více peněz. [celá zpráva]

Všem, kteří ve firmě na tuto metu nedosahovali, pak mzdu zvýšil právě na 70 tisíc dolarů. Celkem sedmdesátce ze 120 zaměstnanců toto rozhodnutí zvýšilo plat a třicítce z nich se zdvojnásobil. Sám sobě pak plat snížil z jednoho miliónu dolarů ročně na taktéž 70 tisíc.

Price byl veřejností obdivován a firmě, která zpracovává transakce provedené platebními kartami, jeho rozhodnutí přineslo hodně publicity, zároveň ale i problémy. Nikdo včetně jeho samotného nebyl připraven na náhlý obrovský zájem o Gravity Payments. Navíc dva z jeho nejcennějších zaměstnanců odešli, protože jim mimo jiné přišlo nefér, že nově přijatí lidé se dočkali i dvojnásobného zvýšení mzdy, zatímco dlouholetým zaměstnancům se zvedla třeba jen o pár procent nebo vůbec, uvedl web listu New York Times.

Během roku od zavedení změny toho musela firma vydržet opravdu hodně – od obav, zda společnost zvládne zvýšenou finanční zátěž, po žalobu Priceova bratra ohledně sporu o výši odměny pro Dana. Price mimo jiné začal pronajímat svůj dům přes portál Airbnb, aby si trochu přilepšil.

Přispěl každý

Teď se situace trochu ustálila, důkazem je mimo jiné i dárek, který Price dostal od svých zaměstnanců. Společně se složili a dali mu jeho vysněný vůz – Tesla Model S.

„Jsem šokovaný. Nemůžu tomu věřit. Nemyslel jsem si, že by tohle bylo možné. Zaměstnanci Gravity posledních šest měsíců šetřili a koupili mi mé vysněné auto,“ uvedl Price v příspěvku na Facebooku.

Mluvčí společnosti webu Seattle Times řekl, že dárek vymyslela zaměstnankyně Alyssa O’Neilová, která byla jednou z těch, jež zvýšení mezd zasáhlo nejvíce. Téměř každý ze současných 135 zaměstnanců prý nějakým způsobem přispěl.

Příhodně začíná cena vozu Tesla Model S na 70 tisíci dolarech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám