Hlavní obsah

Zaměstnavatel si přečetl studii o lidském štěstí a dramaticky zvýšil platy

Novinky, jky

Tohle se mně nemůže nikdy stát, je první myšlenka, která bezprostředně po přečtení titulku napadne zřejmě většinu z nás. A je to trefa do černého – skoro určitě se vám to nestane. Ale pokud to budete 120 zaměstnancům americké firmy přát, možná i vám bude brzy přáno. Naděje umírá poslední.

Foto: Gravity Payments

Dan Price

Článek

Když americký deník New York Times přinesl 13. dubna příběh o tom, jak ředitel společnosti Gravity Payments Dan Price stanovil minimální plat ve firmě na 70 000 dolarů (1,8 miliónu korun) ročně, mnoho lidí mělo za to, že jde o opožděný aprílový žert. Leč nešlo. Celkem sedmdesátce ze 120 zaměstnanců toto rozhodnutí zvýšilo plat a třicítce z nich se zdvojnásobil.

Proč tak učinil? Podle všeho si přečetl vědeckou studii, ve které stálo, že lidé, kteří vydělávají méně než 70 000 dolarů ročně, mohou být fakticky šťastnější jen díky tomu, že budou vydělávat více peněz. Jeho rozhodnutí na sebe pak nenechalo dlouho čekat a všem zvedl plat na tuto úroveň. I těm, kteří byli v korporátním žebříčku úplně nejníže.

Profit zaměstnancům

Aby se firma kvůli jeho kroku nedostala do potíží, Price sám sobě snížil plat z jednoho miliónu dolarů na zmíněných 70 000 dolarů a značnou část očekávaného profitu firmy pro tento rok převedl právě na platy zaměstnanců.

„Moje tržní cena jako ředitele společnosti je v porovnání s běžným člověkem zcela nesmyslná,” řekl Price pro deník Times s odkazem na to, že průměrný ředitel firmy vydělává v USA 350krát více než obyčejný člověk. Zatímco průměrný občan pobírá necelých 35 000 dolarů, ředitelé si přijdou ročně na více než 12 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám