Hlavní obsah

Vinaři hledají ryze českou odrůdu, která je bude reprezentovat ve světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít „svého vinaře“ je stejně módní jako jezdit několikrát ročně nejlépe na Pálavu, ale i do jiných vinařských lokalit republiky. Kdo nenavštívil sklepní uličku Plže na Hodonínsku, jako by nebyl. A i když se velmi často dovídáme o mimořádných úspěších jednotlivých vinařů na světových soutěžích, jaké vlastně naše vinařství je, jaké má skutečné postavení doma i v Evropě a jaké má vyhlídky?

Foto: Archiv M. Chlada

Prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad

Článek

„Role vinařství v kontextu nejen jihomoravského regionu, ale i České republiky je nepřehlédnutelná. Vždyť málokdo, kdo dnes jede na jižní Moravu, Uherskohradišťsko, Mělnicko či Litoměřicko, nemůže nějakým způsobem nezavadit o víno. A i ten, kdo jede jen za nákupem vína, nemůže obráceně nevnímat čilý turistický ruch, pozvednutou architekturu, služby nebo folklorní, chcete-li kulturní dění. Vinařství jako obor je tedy neoddělitelnou součástí ČR. Bezesporu je to kulturní a krajinné dědictví, které si musíme chránit,“ řekl Právu třiačtyřicetiletý rodák ze Suchohrdel u Miroslavi, táta tří dětí a aktivní sportovec Martin Chlad, nový prezident Svazu vinařů ČR.

Hledá se domácí odrůda, častý tip je Pálava

K ambicím českého vinařství uvádí, že pokud ustojíme hrozby, které se na nás porůznu hrnou, včetně následků pandemie a opodstatněných i méně logických nápadů Evropské komise, pak by se dalo říct, že krok po kroku směřujeme mezi menší, avšak úspěšné evropské producentské země.

Začíná sezóna burčáku, na Moravě už je k dostání

Muži

„Abychom však učinili klíčový krok, musíme se více zabývat odrůdovou skladbou, včetně referenčních odrůd, vytvořením apelačního systému a propojením těchto témat na marketing našich vín,“ říká Chlad.

Znamená to, že je důležité umět správně vybrat z množství doma pěstovaných odrůd jen několik, které nás budou reprezentovat (mezi preferovanými je např. Pálava), a také přistoupit na jiný systém hodnocení kvality. Ve světě se totiž hodnotí (a také mezi kupujícími cení) vína nikoli podle cukernatosti, ale podle oblasti.

„K tomu patří i systematické vzdělávání odborníků v oboru i profesionálů, kteří jsou z jiných oblastí na vinařství navázaní,“ dodává. Za nejzávažnější problémy, se kterými se vinařství v současné době potýká, považuje klimatické změny.

Vloni žádný, letos moravští vinaři vezou z New Yorku tituly rovnou dva

Muži

„Téma poslední roky velmi rezonuje. Vývoj u nás v následujících letech možná nebude nahrávat všem odrůdám a ne každé poloze, ale to z mého pohledu není ani cílem. Aktuálně jich totiž máme registrovaných na šedesát a je třeba se soustředit na ty, které dávají smysl. Jak z hlediska vazby na polohu a podmínky, tak z hlediska spotřebitelských preferencí. A tady spatřuji obrovský potenciál, protože již dnes se ukazují odrůdy a místa, které ve spojení fungují bezvadně,“ uvádí Chlad.

A jak vidí moravská a česká vína v porovnání se špičkovými víny světa? „Narazíte na vína průměrná, na velmi dobrá, ale také na vína špičková. A to i z pohledu světového. Tak je to ale přece všude a se vším. Už zdaleka neplatí, že vítězíme pouze s víny se zbytkovým cukrem. Z výtečných tratí dnes naši vinaři dokážou produkovat například Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Pálavu nebo “burgundské” odrůdy, lépe řečeno vína z nich, která získávají 95 a více bodů na uznávaných světových podnicích,“ říká Martin Chlad, který dává přednost vínům suchým šťavnatým a takovým, kterých jsou, jak říká, „plná ústa chuti”.

Malá moravská obec slaví. Tamní víno uspělo v prestižní soutěži

Muži

Do výroby hroznového moku se však sám nepouští. „Dědeček zahrádkář produkoval zhruba 500 litrů vína ročně a já mu často koukal pod ruce. Ovšem dnešní postupy vinařů i jejich možnosti jsou úplně z jiného světa,“ dodává.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám