Hlavní obsah

Začíná sezóna burčáku, na Moravě už je k dostání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S končícími prázdninami se na Moravě začaly objevovat první stánky s burčákem. Vinaři jsou letos s úrodou zatím spokojeni, zákazníci budou mít možnost si burčák zakoupit na různých místech zhruba do poloviny října.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V uplynulém týdnu začal burčák prodávat třeba Miloslav Machuča z Valtic na Břeclavsku, který pěstuje hrozny téměř výhradně na výrobu burčáku. S úrodou je spokojený, denně chce nabízet okolo 500 litrů. Sklizeň i zájem lidí si pochvaluje také David Šťastný z vinařství Chateau Valtice.

Stánky s Machučovým burčákem stojí v Lednici, za Valticemi a u Novomlýnských nádrží. „Úroda je perfektní, na to, jaké byly kroupy, tak jsem spokojený,” řekl ČTK Machuča, který hrozny pěstuje na šesti hektarech vinohradů. Odrůdu Irsai Oliver začal sbírat minulou neděli. „Obvykle začínáme dřív, letos je to za posledních 15 let nejpozději,” dodal.

První letošní hrozny určené ke zpracování na burčák začali před týdnem sklízet rovněž ve vinohradu Chateau Valtice - Vinných sklepů Valtice. Minulý víkend tak burčák z velmi rané odrůdy Augustovskij ochutnali první zákazníci ve Valticích.

Milovníci burčáku se dočkají. Hrozny jsou už ve sklepech

Domácí

„Zájem byl veliký, bylo i hezké počasí. K úpravě využíváme takzvanou flotaci, při níž se z moštu odstraní kaly, což zlepšuje barvu i chuť burčáku, a lidé poznají dobrý burčák. Odrůdu tolik neřeší. Irsai sklízíme od pondělí, nabízíme z něj první burčák, ceny necháváme stejné jako loni, 80 korun za litr,” uvedl David Šťastný.

Doplnil, že hrozny nyní ve slunném počasí dozrávají a začátek vinobraní odhaduje zhruba za dva týdny. „Od teď až do poloviny října pojedeme kontinuálně období burčáku,” poznamenal.

Burčák chystají i v tornádem postižených Mikulčicích, i když letos to bude vzhledem k přírodní katastrofě o něco později. „Momentálně na místě, kde kdysi stával lis, stojí lešení. Sháníme ještě klempíře, ale na přelomu srpna a září bychom chtěli zákazníkům nabídnout burčák i my,” řekl Novinkám vinař Petr Marada.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat 1. srpna, letos má ale dozrávání hroznů proti předchozím letům mírné zpoždění.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám