Hlavní obsah

Válečný veterán ve 102 letech dokončil půlmaraton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O úctyhodný výkon se v neděli postaral britský válečný veterán Bill Cooksey, když se mu ve věku 102 let podařilo úspěšně dokončit půlmaraton. Cílovou pásku závodu dlouhého 21,0975 kilometru protnul po 5 hodinách a 41 minutách.

Foto: Profimedia.cz

Bill Cooksey (uprostřed) na závodě AJ Bell Great North Run

Článek

Cooksey se zúčastnil závodu s názvem AJ Bell Great North Run, který se běží z Newcastlu do South Shields v anglickém hrabství Tyne and Wear.

Podle deníku Daily Mail je Brit z města Newton Aycliffe v Durhamu, jenž v letech 1941 až 1951 sloužil u Královského letectva, nejstarším člověkem na světě, kterému se půlmaraton podařilo dokončit.

Navštívil indiánský běžecký národ a setkal se s hrdiny světového bestselleru. Splněný sen, říká

Muži

Brit se během závodu, který završil v čase 5 hodin 41 minut, musel vypořádat s přívalovým deštěm. „Jsem rád, že jsem do toho šel. Doufal jsem, že nepůjdeme celou dobu v dešti, ale stalo se,“ svěřil se Cooksey, kterého během celého závodu doprovázel kolega Gavin Iceton.

Bill Cooksey v cíli půlmaratonu

V roce 2020 na tom přitom nebyl nyní 102letý závodník zdravotně vůbec dobře. Podle Daily Mailu byl jistou dobu dokonce v paliativní péči.

Vybírá peníze pro nadaci

S problémy se však vypořádal a o rok později ušel v rámci oslav svých 100. narozenin každý den po dobu 10 dnů vzdálenost dlouhou 10 mil (přes 16 kilometrů).

Příběh nejstaršího kulturisty na světě

Muži

V roce 2022, při příležitosti svých 101. narozenin, pak po dobu 10 týdnů jezdil vždy od pondělí do pátku 20 mil denně na kole. Celkem tedy zdolal 1000 mil (více než 1600 kilometrů).

Stejně jako letos, i v předešlých případech své výkony proměnil v zisk financí pro nadaci County Durham and Darlington NHS Trust zaměřenou na zdravotní péči. „Jsme na něj velmi pyšní,“ uvedl zástupce z nadace Pat Chambers.

Nejstarší maratonci

Pokud jde o maraton (42,195 km), nejstarším mužem, který jej dokázal dokončit, je podle Guinnessovy knihy rekordů Řek Dimitrion Yordanidis (v roce 1976 v Aténách ve věku 98 let - s časem 7 hodin a 33 minut). V ženské kategorii pak rekord drží Američanka Mathea Allansmithová (v roce 2022 v Honolulu ve věku 92 let - s časem 10 hodin 48 minut).

Foto: Profimedia.cz

Fauja Singh v cíli maratonského závodu v Torontu v roce 2011.

Jak uvádí server Olympics, maraton v kanadském Torontu v roce 2011 zdárně dokončil tehdy stoletý Fauja Singh z Indie (v čase 8 hodin a 25 minut).

Guinnessova kniha rekordů však odmítla rekord uznat, neboť Singh nebyl schopen doložit svůj rodný list - v Indii se tehdy rodné listy nevydávaly. Závodníkovi nepomohlo ani doložení pasu s datem narození 1. dubna 1911, ani osobní dopis od královny Alžběty II., která mu gratulovala ke 100. narozeninám.

Nikdy není pozdě. Japonec je v 89 letech nejstarším surfařem světa

Muži

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám