Hlavní obsah

Má jen třicetiprocentní kapacitu plic. Přesto běhá maratony

Šestapadesátiletý Russell Winwood z australského Brisbane trpí chronickou obstrukční plicní nemocí, která se projevuje omezeným průtokem vzduchu v průduškách. Ačkoliv jeho plíce kvůli tomu fungují na méně než 30 procent jejich kapacity, pravidelně se účastní běžeckých závodů na dlouhých tratích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Winwoodovi byla nemoc COPD (z anglického Chronic Obstructive Pulmonary Disease) diagnostikována v roce 2011. V té době Australan vyznával zdravý životní styl, neboť už ve svých 36 letech přežil mozkovou mrtvici.

Po nepříjemném životním zážitku přestal kouřit, omezil konzumaci alkoholu, začal lépe jíst a především začal sportovat. Roky závodil v triatlonech, účastnil se dokonce i polovičních Ironmanů (1,9 km plavání, 90 km kolo, 21,1 km běh) a ultramaratonů.

Běžec v závodě na 35 kilometrů porazil koně, stal se teprve třetím mužským vítězem v historii

Muži

Jednoho dne však Winwood během obvyklého tréninku zaregistroval potíže s dýcháním. Brzy poté mu lékaři diagnostikovali chronickou obstrukční plicní nemoc a varovali ho, že jeho plíce fungují na méně než 30 procent jejich kapacity.

„Vyslechnout si tuhle diagnózu bylo těžké. Cítil jsem se podvedený, protože jsem po mrtvici tvrdě pracoval na obnovení svého zdraví,“ svěřil se neziskové organizaci Lung Foundation Australia.

„Mohl jsem tu nemoc nechat, aby ze mě pomalu vysála život. Místo toho jsem se rozhodl zúčastnit se Ironmana a pak několika dalších. Napadlo mě, že budu běhat maratony po celém světě a získávat peníze na charitu,“ dodal.

Tour de France si cením, ale pomoc dětem je víc, říká jezdec na vysokém kole Zimovčák

Muži

A tak se také stalo. Winwood chtěl sobě i ostatním dokázat, že i s COPD se dá sportovat, a pouhých šest měsíců od diagnózy dokončil svého prvního kompletního Ironmana (3,8 km plavání, 180 km kolo, 42,2 km běh).

Běh přirovnává k dušení či tonutí

Winwood běhá s kyslíkovou nádrží na zádech a vždy je doprovázen podpůrným běžcem. Běh se svým zdravotním stavem přirovnává k dušení či tonutí. Díky dodatečnému kyslíku, důslednému tréninku a správným dýchacím technikám však může stále dělat to, co miluje.

Aktuálně je mu 56 let a jeho posledním sportovním počinem bylo dokončení maratonu v americkém Chicagu s časem šesti hodin a 28 minut. S ohledem na svůj stav Winwood může běžet vždy 400 metrů a dalších 100 metrů musí jít pěšky, aby své plíce nepřetížil.

Američan doplul z Kalifornie na Havaj na kajaku, jako druhý v historii

Muži

Maraton v Chicagu byl v pořadí čtvrtým maratonem na jeho seznamu šesti velkých maratonů v různých částech světa. V roce 2015 dokončil maraton v New Yorku, v roce 2017 v Londýně a v roce 2018 v Bostonu. Už teď je na listině maratonu v Tokiu, který se bude konat příští rok, a posledním důležitým závodem bude podle jeho slov maraton v Berlíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám