Hlavní obsah

V USA uvařili pivo z odpadní vody, má ovocnou vůni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nachlazený zlatavý nápoj se správnou hořkostí. Ani znalec by pravděpodobně nepoznal, že k výrobě tohoto piva byla použita neobvyklá ingredience, kterou je recyklovaná odpadní voda z bytového domu ve městě San Francisco v USA. Výrobek má za cíl upozornit na problém nedostatku vody a jejího opětovného využití.

Foto: Envanto Elements

Ilustrační foto

Článek

Americký stát Kalifornie se dlouhodobě potýká s velkým suchem. Vodou se tak snaží šetřit ve všech odvětvích včetně pivovarství. Když místní pivovar oslovil firmu Epic Cleantec, která se recyklací vody zabývá, vznikl tak právě tento alkoholický nápoj, který je vyroben z vyčištěných odpadních vod místních obyvatel.

„Chtěli jsme udělat něco zábavného, co upoutá pozornost mezi lidmi a vzbudí v nich nadšení. Zároveň jsme chtěli ukázat nevyužitý potenciál opětovného využití vody,“ řekl Aaron Tartakovsky, ředitel společnosti Epic Cleantec pro The Guardian.

Pivo s názvem Epic OneWater Brew je vyrobené z recyklované šedé odpadní vody, která pochází z čtyřicetipatrového luxusního bytového domu v San Franciscu. Špinavá voda ze sprch, praček a myček nádobí se procesem ve speciálním stroji vyčistí a stane se z ní opět čistá. Svou kvalitou recyklovaná voda dosahuje až ke kvalitě vody pitné.

Věděli jste…

…že odpadní vodu můžeme v základu rozdělit na šedou a černou? Zatímco černá voda odtéká z toalet a míří přímo do kanalizace, šedá voda pochází ze sprch, umyvadel, praček a myček na nádobí. Šedá odpadní voda je méně znečištěná, může se tak lehčeji přečistit a v domácnosti znovu využít.

Vrchlabští sládci uvařili pivo s duchem Krkonoš, přísady mají blahodárné účinky

Muži

Rozhodli se pro Kölsch

Výrobci se rozhodli pro pivo ve stylu Kölsch, které se vyznačuje lehkou ovocnou vůní, mírnou sladovostí a je příjemně nahořklé. Nápoj je vařený podle tradičního speciálu z německého Kolína nad Rýnem. „Chtěli jsme vybrat druh piva, kterým se zavděčíme více lidem, oproti některým více řemeslným pivům, jako je například IPA, která chutná pouze někomu,“ vysvětluje Aaron Tartakovsky.

Pivo z recyklované vody zatím nebude ke koupi. Jedná se pouze o demonstrativní produkt společnosti, která si klade za cíl lidem ukázat, že existují i možnosti, jako je právě recyklace vody. Zároveň chce upozornit na problematiku regulace takové vody.

V České republice se podobným úspěchem pyšní pivovar v Čížově na Písecku, který v roce 2019 uvařil ve spolupráci s Veolií (francouzská skupina podnikající zejména v oblasti vodního a odpadového hospodářství a energetiky) pivo z recyklované vody z pražské Ústřední čistírny odpadních vod. Spodně kvašeného nefiltrovaného nepasterizovaného ležáku bylo uvařeno patnáct hektolitrů pod názvem Erko.

Splnil si sen. Za čtyři roky navštívil všechny své oblíbené hospody a utratil statisíce

Muži

Opakované čištění vody může být budoucností

Proces čištění vody probíhá ve čtyřech úrovních. Během nich voda projde například mikrofiltrací nebo čištěním pomocí ultrafialového světla a stává se z ní znovu voda pitná.

V České republice v současné době chybí legislativa, která by recyklovanou vodu umožňovala plně využívat. A tak dále splachujeme záchody pitnou vodou, zatímco v jiných zemích se systém recyklace vody využívá, dokonce i k výrobě piva.

Některé země recyklují vodu už desítky let. Například město Murcia v oblasti jihozápadní části Španělska bojuje proti dlouhodobému suchu pomocí rozsáhlého systému čistíren odpadních vod. Podle serveru Phys.org následně recyklovanou vodu využívají k zavlažování zemědělské půdy. Singapur dokonce svým vybudovaným systémem pro recyklaci vody pokrývá až čtyřicet procent spotřeby města. Do roku 2060 se má tento podíl dokonce zvýšit na pětapadesát procent, uvádí server CNN.

Jedinou, ale podstatnou nevýhodou je, že proces recyklace takové vody je stále relativně nákladný.

Anketa

Ochutnali byste pivo z recyklované odpadní vody?
Rozhodně ano!
40 %
Nevím…
7,3 %
Ne, je to nechutné.
52,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 110 čtenářů.

Práškové nealkoholické pivo je na světě. Pivovar si už mne ruce

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám