Hlavní obsah

Práškové nealkoholické pivo je na světě. Pivovar si už mne ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pivovar Neuzeller Klosterbräu sídlící v německém Braniborsku před časem představil prášek, jehož rozmícháním ve vodě vznikne pivo, a to včetně pěny, sycení a alkoholu. Aktuálně už je tento produkt, ač prozatím v nealkoholické podobě, v prodeji. Své zákazníky si našel především v Asii a Africe, uvádí agentura AFP. Producent je zatím nadšený, vývoz práškového piva totiž vyjde asi na desetinu toho co vývoz lahvovaného.

Německý pivovar vyrobil pivo v práškuVideo: Reuters

 
Článek

Němci na prášku pracovali dva roky a jeho vývoj byl částečně financován ze státních peněz. Hlavním cílem je totiž ušetřit za přepravu, s čímž přímo souvisí i snížení emisí. Pivo je totiž těžké, zejména pokud je stočeno do lahví. Díky pivnímu prášku by se tak nemusely přepravovat nejen lahve, ale ani voda, používala by se místní voda v cílové lokalitě.

Majitel pivovaru Stefan Fritsche už dříve přiznal, že pivo v prášku se ve světě objevilo již dříve, jejich produkt je však podle jeho slov první, který se dá označit za plnohodnotné pivo. Prášek, který stačí rozmíchat ve vodě, totiž prý zajistí nejen pivní chuť, ale také vytvoří pěnu a uvolní do tekutiny sycení a alkohol.

Němci vyvinuli pivo v prášku. Dělá pěnu, obsahuje alkohol a má snížit uhlíkovou stopu

Koktejl

Vývoj produktu trval zhruba dva roky a nyní je jeho první verze, která je prozatím pouze nealkoholická a bezbublinková, konečně v prodeji. Pivovar prášek podle AFP aktuálně dodává především na asijské a africké trhy.

„Aktuálně vyrábíme pouze nealkoholické práškové pivo. Je to pro nás ale stále velmi zajímavé, protože na celém světě žije několik stovek milionů lidí, kteří pijí výhradně nápoje bez alkoholu. A právě proto s tím nemám žádný problém,“ uvedl Stefan Fritsche.

Chystají i alkoholickou verzi

„Budeme vyrábět i alkoholické produkty, ale myslíme i na země, jako jsou Saúdská Arábie, Omán a další. Pracovat výhradně s alkoholem není nutnost,“ sdělil majitel pivovaru a dodal, že vývoz práškového piva vyjde o 90 procent levněji v porovnání s běžným pivem.

„Zajímavé na tomto produktu je, že nepotřebujete vědět nic o výrobě piva. Prášek můžeme lidem poslat přímo domů a díky tomu mohou mít jako mávnutím kouzelného proutku svůj vlastní pivovar,“ řekl Fritsche.

Anketa

Ochutnali byste práškové nealkoholické pivo?
Ano, s chutí.
66,1 %
Ne, raději bych si počkal na alkoholickou verzi.
8,6 %
V žádném případě. Jsem zastáncem běžného piva.
25,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2877 čtenářů.

KVÍZ: Češi národ pivařů? Ukažte svoje znalosti

Muži

Může se vám hodit na Firmy.cz: Minipivovary, Pivovary, Prodej piva

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám