Hlavní obsah

V květnu přišel o obě nohy, den po výročí války se Ukrajinec s protézami vrací do boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadvacetiletý ukrajinský voják Oleksandr Fedun přišel ve válce na Ukrajině o obě dolní končetiny, přesto se chystá na návrat do první linie. Ve zdravotním středisku ve Spojených státech amerických dostal speciální protézy, díky nimž je po několika měsících učení opět schopen chůze, a jak se zdá, tak i boje, píše agentura Reuters.

Ukrajinský voják přišel v květnu o obě nohy, den po výročí války se s protézami vrací do bojeVideo: Reuters

 
Článek

Fedun, známý též jako Sasha, se stal terčem ruského útoku vloni v květnu v jeho rodné Záporožské oblasti. Nákladní vůz v čele konvoje, ve kterém se tehdy nacházel, vjel na nášlapnou minu.

Ačkoliv přišel o obě dolní končetiny, jeho život se lékařům podařilo zachránit.

Díky podpoře charitativních organizací se mu navíc společně s několika dalšími raněnými vojáky podařilo dostat na kliniku MCOP v Silver Spring v americkém Marylandu, kde mu zhotovili speciální počítačem ovládané protézy.

Rok od invaze: Speciální debata Novinek z různých úhlů pohledu – 1. díl

Podcasty a pořady
Foto: Reuters

Ukrajinský voják přišel v květnu o obě nohy, den po výročí války se s protézami vrací do boje.

Po několika měsících, během nichž se učil protézy používat, je Fedun podle agentury Reuters opět schopen chůze, a dokonce je podle svých slov připravený na návrat do bojů v první linii.

„Navzdory zraněním, navzdory všemu, co jsem musel podstoupit, se vracím do armády. Vracím se bojovat. Budu bojovat bok po boku se svými kamarády,“ svěřil se čtyřiadvacetiletý Fedun, jenž by se, pokud půjde vše podle plánu, měl vrátit na Ukrajinu v sobotu 25. února, tedy den po ročním výročí ruské invaze.

„Zranění mě nezastaví. Možná mě zpomalí, ale rozhodně mě nezastaví,“ uzavřel odhodlaně Ukrajinec.

Bez disciplíny bych v první linii zemřel, říká fotoreportér po návratu z Ukrajiny

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám