Hlavní obsah

Udělejte z lockdownu výhodu. Zábava číhá přímo u vás doma

Novinky, Jakub Štěpánek

Život v České republice se znovu zpomalil, vláda vyhlásila lockdown a řada obyvatel se tak vrací do jarního režimu. K tomu, aby se člověk doma nezbláznil mezi čtyřmi stěnami, se může hodit několik tipů na seberozvoj. Pánové, zkusili jste někdy připravit jídlo moderní metodou, nebo si doma uvařili vlastní pivo? Pokud ne, nyní je ideální čas začít!

Foto: Profimedia.cz

Karanténu nemusíte strávit s pivem u televize.

Článek

Jistě, prvních několik dní může být odpočinek a sledování televize příjemným relaxem, na který za běžných okolností nezbývá příliš času. Jakmile ale dostanete roupy, nabízí se celá řada činností, které můžete doma vyzkoušet a využít lockdown k zdokonalení sebe sama.

Vakuované gastroporno

Pokud patříte mezi milovníky gastronomie, začněte třeba u objevování neotřelých metod vaření. Slyšeli jste třeba o sous vide [su vi], tedy vaření ve vakuu? I když vaření není úplně přesné slovo.

Princip původně francouzského kuchařského způsobu totiž spočívá v přípravě jídla ve vakuovaných obalech, které se pomalu ohřívají ve vodní lázni s řízenou teplotou. Ta nikdy nesmí přesáhnout bod varu. Ideální teplota se pohybuje od 55 do 80 stupňů Celsia.

Sledovat průvod odcházejících hostů ve 20:01 bylo k breku, říká šéfkuchař Punčochář

Muži

Ať už bude uvnitř kus hovězího, ryba, zelenina nebo třeba vejce, výsledkem bude pokrm, který si zachová zejména původní vzhled a chuť, neztratí ani pranic ze svých nutričních hodnot. Maso se dá rovněž tímto způsobem předpřipravit na další úpravu.

Foto: Profimedia.cz

Ponorný vařič pořídíte za pár tisíc.

K sous vide nicméně budete potřebovat speciální výbavu. Tím hlavním je buď sous vide hrnec, nebo ponorný sous vide vařič. Pokud nechcete investovat do hrnce, vybírejte z ponorných vařičů, bývají levnější a vystačíte si s vlastní nádobou na vodní lázeň. Neobejdete se ani bez vakuovačky a k tomu určených obalů. Rozhodně seženete i balíčky zmíněných přístrojů za zvýhodněnou cenu.

Foto: Profimedia.cz

Vakuované hovězí. Rozhodně si pochutnáte.

Šéfkuchařka vaří celý život bez čichu a chuti, důraz klade jinam

Muži

Receptů, které těží z moderního způsobu vaření, je plný internet. Počítejte ale s tím, že pokud začnete hovězím, bude potřeba nechat maso ve vodní lázní klidně desítky hodin. Výsledek ale bude rozhodně stát za to.

Pivovar v kuchyni

Dobrá, dejme tomu, že jste chuťové buňky potěšili perfektním hovězím ze souis vide, dostavila se ale nekonečná žízeň. Můžete sáhnout do lednice pro jedno vychlazené pivo, nebo... nebo si můžete uvařit vlastní. Ano, sice do té doby možná padnete žízní, ale je lockdown - času a nových nápadů je dost.

Jedno jediné pivo stálo důchodce stejně jako ojeté auto

Koktejl

Příprava domácího piva bohužel není tak snadná, jak by se mohlo zdát. Prakticky máte na výběr ze dvou možností. Buď rozbít prasátko a investovat do domácího pivovaru, v tom případě se připravte na částku v řádu desítek tisíc korun (i když pořídit se dá třeba z druhé ruky za přijatelnější částku), nebo pěkně postaru nakoupit potřebné nádoby a prostředky a dát se do alchymie.

Foto: Profimedia.cz

Výroba domácího piva není úplně snadná.

Rozhodně se však vyplatí nastudovat si něco o základních procesech, jinak je šance, že se pivo bude dát pít, poměrně nízká. Pokud jste úplným začátečníkem, nabízí se pomoc od komunity pivařů, která je jak známo sdílná a přátelská. Na facebooku existuje i skupina, která sdružuje právě amatérské pivovarníky. Za dotaz vám rozhodně nikdo hlavu neutrhne a lepší se zeptat, než popíjet odporně hořký patok, který stejně skončí v odpadu.

Zapomeňte letos na svařák, přichází teplé pivo

Muži

Pokud vám nic neříkají pojmy jako rmutování, scezování, zakvašování nebo spílání, pak je velká pravděpodobnost, že zůstane pouze u spílání, bohužel ale v jiném slova smyslu. Naštěstí je tady internet a spousta video návodů, které šance na uvaření dobrého piva zvyšují.

Uklidňující zpěv ptáků

Jakmile budete mít vy, případně vaše drahá polovička dost kulinářských experimentů, zkuste vzít do ruky kladivo a rozvíjejte vašeho kutilského ducha. Blíží se zima, co třeba vyrobit krmítko a ptačí budku?

Foto: Profimedia.cz

Ptačí budku ocení třeba sýkorky.

Kromě toho, že pomůžete ptákům a dočkáte se jistě tichého uznání od všech ornitologů, pohled na křepčící ptáčky na zahradě, balkoně nebo za oknem, je tolik potřebným balzámem na duši. I u výroby ptačí budky je ale potřeba dodržet několik základních pravidel, aby se budka nestala pro opeřence spíš smrtící pastí než vítaným útočištěm.

Kutil sestrojil opravdový světelný meč, kovová překážka není problém

Muži

Zejména je důležité určit, kdo bude v budce vítán. Pro nejmenší sýkorky se doporučuje malý vstupní otvor s průměrem do 30 milimetrů, pokud chcete spatřit třeba větší sýkoru koňadru, otvor by měl být o něco větší. Pokud uděláte univerzální větší otvor, prakticky tak zavřete dveře nejmenším sýkorkám (uhelníčkovi či parukářce), protože větší ptáci jim v boji o budku nedají šanci.

Rozměry dna každé budky by měly být nejméně 12 krát 12 centimetrů (u těch největších klidně dvakrát tolik), velmi důležitá je také hloubka dutiny, která začíná na 20 centimetrech, vyrobit můžete ale klidně jednou takovou.

Během karantény se urodilo. Zahrádkáři se předhání, kdo má větší zeleninu

Muži

Pokud jste se rozhodli, jak velká budka bude, pak už stačí vzít dřevěné desky, kladivo, pár hřebíků a dát prostor svému kutilskému já. Za chvíli máte hotovo, zbývá pak budku velmi pečlivě ukotvit a čekat, až se informace o nové budce doslova rozletí po světě.

Pokud vás neláká ani gastronomie, pivo či kutilství, přesto se snažte v karanténě zůstat pozitivně naladění, dodržujte pevný denní řád a nevzdávejte se svých sociálních kontaktů. Nemusíte nutně chodit po návštěvách, bude bohatě stačit zavolat kamarádům a podělit se o to, kdo má lepší budku, čí pivo chutná lépe a společně doufat, že se všechno k lepšímu obrátí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám