Hlavní obsah

Během karantény se urodilo. Zahrádkáři se předhání, kdo má větší zeleninu

Novinky, Jakub Štěpánek

Karanténa kromě komplikací znamenala pro řadu zahrádkářů také dostatek času věnovat se svému koníčků. Jinak tomu nebylo a není ve Velké Británii, kde se zahrádkáři chlubí obří zeleninou, která letos vyrostla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Naprostá většina letošních soutěží, kde by se mohli zahrádkáři pochlubit vypěstovanou zeleninou, byla kvůli pandemii zrušena. Některé byly přesto uspořádány alespoň online a nadšenci sdíleli fotografie obří zeleniny na internetu, čehož si všimla i BBC.

Pětašedesátiletý Joe Atherton z Mansfieldu letos dokonce překonal na online soutěži zahrádkářů svůj vlastní rekord, co se týče délky červené řepy (8,5 metru), během karantény se taky urodila obří kozí brada, kořenová zelenina podobná petrželi. Měřila pět a půl metru.

„Bohužel to byla letos jediná soutěž, která se mohla uskutečnit,” litoval dlouhodobě známý rekordman a zarytý zahrádkář.

„Chtěli jsme dát zahrádkářům šanci pochlubit se i letos během pandemie,” uvedli pořadatelé soutěže, ve které na začátku října slavili úspěch i nováčci. Dominic Driscoll z Wingerworthu se prezentoval zelím, které vážilo úctyhodných 22 kilogramů.

„Většinou dávám přednost tomu, aby zelenina byla chutná, než aby byla co nevětší. Ale letos jsem měl možnost, tak proč to nezkusit,” uvedl devětatřicetiletý Brit, jehož zelí po soutěži putovalo rovnou na talíře.

Kevin Fortey, zahrádkář z Walesu, vidí v době pandemie a s tím související karanténou možnost spojení zahrádkářů, kteří na svůj koníček mají více času.

„Uspořádali jsme nějaké soutěže na sociálních sítích, zaznamenali jsme opravdu masivní nárůst zájemců o pěstování zeleniny a zahrádkaření. Je to koníček, u kterého se člověk dostane alespoň na chvíli ven,” myslí si Fortey, který provozuje na internetu skupinu sdružující právě nadšence rýčů a konví.

Jak dodal Fortey, v neposlední řadě koníček mohli letos ocenit i lidé v nouzi a bez domova. Právě k nim se totiž snaží Fortey vypěstovanou zeleninu dostat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám