Hlavní obsah

Jedno jediné pivo stálo důchodce stejně jako ojeté auto

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Protože nepodstoupil test na koronavirus, měl důchodce Henry McCarthy po návratu na ostrov Guernsey z britské pevniny zůstat na 14 dní v karanténě. Seniora však přemohla touha po zlatavém moku a byl přistižen v hospodě u pinty piva. Kvůli pokutě ve výši 5000 guernseyských liber (149 500 korun) to lidé na sociálních sítích označili jako nejdražší pintu v britské historii.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ostrov Guernsey, druhý největší z normanských ostrovů ležících v Lamanšském průlivu, je britskou korunní dependancí, což znamená že si do jisté míry upravuje svou politiku. Karanténa vás po návratu čeká tak jako tak. Týdenní, pokud máte s sebou negativní test na koronavirus, případně test po příletu podstoupíte, jinak dokonce dvoutýdenní.

Devětasedmdesátiletý Henry McCarthy, který se 11. září domů na ostrov vracel ze Skotska, kde vždy část roku bydlí s rodinou, si vybral 14denní variantu. Když však přijela druhý den McCarthyho zkontrolovat policie, zjistila, že důchodce není doma a jeho auto je pryč.

Policisté objevili staříka sedět u baru v prázdné hospodě Crabby Jack’s. Před sebou měl rozpitou pintu piva a mužům zákona nevrle sdělil, že v hospodě sedí asi hodinu. Policisté namítli, že by se měl izolovat.

„Izoluju se, protože tu sedím sám,“ odsekl jim muž, dopil si pivo a vydal se z hospody. „Co to s váma sakra je, lidi?“ měl senior ještě křiknout směrem k policistům s tím, že se posledního půl roku izoloval dost už ve Skotsku.

Soudce neměl slitování

McCarthy se vrátil domů, kde strávil zbytek karantény, a posléze se vydal na policejní stanici, kde byl zatčen. Tento týden probíhalo s nešťastným důchodcem soudní líčení. „Myslet si, že se můžete izolovat v hospodě, je nesmyslné a, upřímně řečeno, ubohé,“ nebral si servítky soudce Graeme McKerrell.

8 z 10 Britů porušuje nařízenou karanténu

Evropa

Soudce potrestal McCarthyho pokutou ve výši 5000 guernseyských liber (149 500 korun, guernseyská libra má pevně svázaný kurz s britskou librou 1 : 1). McCarthy rovněž zůstane ve vazbě, dokud nezaplatí 1500 liber, a zbytek musí být zaplacen do posledního pracovního dne v listopadu.

Podle důchodcova advokáta však jeho klient nemá prakticky žádné úspory a většinu penze využije na každoroční cestování za rodinou do Skotska. Pinta piva v prázdné hospodě tedy vyšla starého muže pořádně draho.

Reklama

Výběr článků

Načítám